Absolwenci publicznych uniwersytetów – ile zarabiają?

Ostatnio ukazała się ankieta dotycząca tego, które uczelnie są najlepsze i zapewniają swoim absolwentom najwyższe wynagrodzenie. W ankiecie wzięło udział 145 782 osób, z czego 69 % z nich posiada wykształcenie wyższe, 79 % pracuje w prywatnych firmach i 67 % zamieszkuje miasta liczące powyżej 100 000 mieszkańców.
Ranking najlepszych
Według przeprowadzonej ankiety na pierwszym miejscu znajduje się Uniwersytet Warszawski. Mediana zarobków absolwentów, którzy ukończyli kierunek na tej uczelni wynosi 5 500 złotych brutto. Drugie miejsce zajął Uniwersytet Gdański z medianą 4 500 złotych brutto. Na trzecim miejscu ulokował się Uniwersytet Jagielloński z Krakowa z wynikiem 4 430 zł brutto. Oto kolejne miejsca:
4. Uniwersytety: Łódzki i Wrocławski – 4 300 zł brutto
5. Uniwersytet Zielonogórski – 4 200 zł brutto
Według wyników z przeprowadzonej ankiety 25 % absolwentów zarabiało nie mniej niż 6 300 zł brutto, przy czym mediana wynosiła ok. 4 200 złotych.
Absolwenci z uniwersytetów z: Kielc, Rzeszowa i Białegostoku otrzymali najniższe wynagrodzenie.
Stacjonarne czy niestacjonarne?
Według badań znacznie więcej zarabiają osoby, które ukończyły studia w trybie stacjonarnym. W ich przypadku mediana wynosiła 4 300 złotych brutto. Jeżeli chodzi o studentów uczących się w trybie niestacjonarnym – mediana zarobków nie przekroczyła 3 870 złotych brutto.
Kto otrzymuje najwyższe wynagrodzenie?
6 000 złotych brutto – tyle wynosi największe wynagrodzenie otrzymywane przez absolwentów z branży IT. To do nich też skierowanych jest najwięcej ogłoszeń o pracę. O oferty pracy nie muszą się martwić bankowcy, których pensja wynosi średnio ok. 5 700 złotych brutto. Na trzecim miejscu wpisuje się przemysł lekki – 5 000 zł. Najmniej zaś można zarobić w sektorze publicznym (3 300 zł brutto) czy szkolnictwie (3 350 zł brutto).
Poziomy zarządzania
Poniżej przedstawiam, jak wygląda mediana zarobków absolwentów na poszczególnych poziomach zarządzania:
- Dyrektor – 12 000
- Kierownik – 6 300
- Specjalista – 4 100
- Zwykły pracownik – 2 800
Artykuł sponsorowany: Materiał Partnera
Czytaj również
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Zielone Świątki. Niedziela Zesłania Ducha Świętego

Dzisiaj Zielone Świątki. Kościół katolicki obchodzi #Niedzielę Zesłania Ducha Świętego.
(czytaj więcej)Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Każdy jest odpowiedzialny

7 czerwca kolejny już raz obchodziliśmy #Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Hasło tegorocznych obchodów, „Nauka w działaniu”, podkreśla ważną rolę, jaką nauka odgrywa w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących żywności. Bez wsparcia nauki nie byłoby możliwe utrzymanie bezpieczeństwa żywności w łańcuchach dostaw, które często obejmują cały glob i przekraczają wiele granic.
(czytaj więcej)