Dziś mamy 22 października 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

12 października 2020

Biblioteki szkolne wzbogaciły się o nowe, atrakcyjne książki

fot. Robert Koniec oraz Maria Przegiętka

fot. Robert Koniec oraz Maria Przegiętka

Do bibliotek dwóch szkół – Szkoły Podstawowej w Laskownicy oraz Zespołu Szkół #Technicznych w Kcyni trafiły w ostatnich dniach książki, zakupione w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa na rok 2020.

Gmina Kcynia otrzymała na ten cel 8 000 zł dotacji celowej z budżetu państwa, która, uzupełniona o 2 000 wkładu własnego, pozwoliła na zrealizowanie zamówienia o wartości 10 tys. zł. - W wyniku dostawy książek oferta czytelnicza bibliotek szkolnych zostanie uatrakcyjniona o nowe, współczesne powieści dla dzieci i młodzieży, które, jak wierzymy, będą zachętą do rozwijania czytelniczego nawyku wśród młodych ludzi – stwierdził burmistrz Kcyni Marek Szaruga.

Jesienią 2019 r. obydwie szkoły złożyły wnioski do organu prowadzącego, które po zaopiniowaniu, zostały przesłane do Kuratora Oświaty. W lipcu 2020 roku, na podstawie podpisanej umowy z Wojewodą Kujawsko-Pomorskim, Gmina Kcynia otrzymała dotację celową, która pozwoliła na przeprowadzenie procedury zakupu książek do bibliotek szkolnych.

Wśród zakupionych książek są nowości, wydane w ostatnich latach: Tatuażysta z Auschwitz, Beksińscy Magdaleny Grzebałtowskiej, Genialna przyjaciółka Eleny Ferrante czy lektury: Sklepy cynamonowe Brunona Schulza, Zdążyć przed Panem Bogiem Hanny Krall oraz Pan Tadeusz. W zamówieniu Zespołu Szkół Technicznych znalazły się także takie specjalistyczne pozycje jak: Pracownia urządzeń techniki biurowej, Pracownia aplikacji komputerowych, Administracja i eksploatacja systemów komputerowych.

Szkoła Podstawowa w Laskownicy w swoim zamówieniu ujęła m.in. takie książki dla dzieci i młodzieży jak: kilka tomów wydanych w serii Magiczne drzewo: Pojedynek, Gra, Cień smoka. W specyfikacji nie zabrakło miejsca na słowniki (m.in. Słownik ortograficzny, wyrazów obcych czy języka polskiego) czy lektury: Felix, Net i Nika i Gang Niewidzialnych ludzi, Mikołajek Rene Goscinnego, książki z serii Biuro detektywistyczne Lassego i Mai.

Lista prowadzonych przez Gminę Kcynia szkół, którym zostało udzielone wsparcie finansowe:

  1. Szkoła Podstawowa im. Miłośników Przyrody w Laskownicy, kwota dotacji z NPRCz: 4 000 zł, kwota wkładu własnego Gminy Kcynia: 1 000 zł. Łączna kwota wsparcia: 5 000 zł.
  2. Zespół Szkół Technicznych w Kcyni: kwota dotacji z NPRCz: 4 000 zł, kwota wkładu własnego Gminy Kcynia: 1 000 zł. Łączna kwota wsparcia: 5 000 zł.

Materiał: Justyna Makarewicz

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 3 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)