Dziś mamy 19 września 2020, sobota, imieniny obchodzą:

14 lipca 2020

Ogródek przy przedszkolu w Kcyni. Zaangażowali się pracownicy i rodzice

fot. Anna Duda-Nowicka

fot. Anna Duda-Nowicka

Prace przy ogródku sensorycznym przy Przedszkolu Miejskim im. Ziemi Pałuckiej w Kcyni na finiszu. Udało się nam# zrealizować kolejny pomysł na rzecz dzieciaków z przedszkola – tych aktualnie uczęszczających i dla przyszłych pokoleń.

Własnymi siłami stworzyliśmy ogród sensoryczny, który mamy nadzieję, sprawi od września dzieciom wiele radości. Pomysł należał do Przewodniczącej Rady Anny Duda-Nowickiej, która na realizację otrzymała zielone światło od Dyrektor Beaty Szymczak, która za każdym razem pozytywnie akceptuje jej pomysły. Zresztą nie tylko akceptuje, ale bierze w nich czynny udział. Fachowym okiem na całość spojrzał i prace nadzorował Wiesław Nadolny. Zaangażowali się również niektórzy rodzice oraz pracownicy przedszkola. W kolejnych etapach w powstawania ogrodu uczestniczyli: prace ziemne –  Robert Nowicki, Radek Mrotek i Konrad oraz Karol Stępień; prace zaawansowane – Pola i Mirek Papuga, Norbert Witkowski, Anna Duda-Nowicka i Beata Szymczak oraz Wiesław Nadolny i Pani Ula; prace przy nasadzeniach – Tomek Nowak z synem Kacprem, Beata Szymczak, Anna Duda-Nowicka, Wiesław Nadolny i Pani Ula; prace wykończeniowe – Magdalena Olender z Igą, Anna Duda-Nowicka z Sergiuszem, Agnieszka Stępień z Kacprem, Agnieszka Oratowska-Witkowska z synem, Ewelina Chudzik, Pola Papuga, Natalia Kwiatkowska, Justyna Grzegorek i Beata Szymczak;  transport i pomoc organizacyjna –  Tomek Brzeziński. Wsparcie organizacyjne - Burmistrz Kcyni Marek Szaruga. Wsparcie sprzętowe – Paweł Duda Dyrektor Zakładu Poprawczego w Kcyni i nasz radny powiatowy oraz Darek Karczewski. Wszystkim za okazaną pomoc i zaangażowanie bardzo dziękujemy. Ogródek sfinansowano ze środków Rady Rodziców. Uroczyste otwarcie we wrześniu.

Oczywiście to nie koniec. W głowie mamy kolejne pomysły. Przewodnicząca Rady już złożyła projekt do Fundacji na utworzenie kolejnego ogródka w drugiej niezagospodarowanej części trawnika. Trzymamy kciuki za pozytywne rozstrzygnięcie. I na koniec…jesteśmy z siebie dumni! Ale już wkrótce przystępujemy do kolejnego projektu…już za chwilę dowiecie się jakiego.

Materiał: Anna Duda-Nowicka

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 1 10

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Jakie są najpopularniejsze imiona? Najnowsze zestawienie

Mamy zmianę na pozycji lidera, a dokładnie# liderki, wśród najpopularniejszych imion nadawanych dziewczynkom! W męskiej kategorii zmian brak. Sprawdźcie, jakie imiona – w pierwszym półroczu tego roku – rodzice nadawali swoim dzieciom najczęściej.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)