Przyznano nagrody w kilku kategoriach. Znamy laureatów!
fot. K-PODR w Minikowie
W miniony weekend w Minikowie odbyły się# targi Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji. Za organizację tego wydarzenia odpowiadał Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Na odwiedzających czekało całkiem sporo atrakcji. Poznaliśmy też laureatów w kilku kategoriach. Poniżej zamieszczamy listę wyróżnionych.
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne:
I nagroda: Leokadia i Wiesław Wysoccy za półgęska oraz Manufaktura Wędliniarska „Olchowy Dymek” za pieczoną polską
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Manufaktura Przysmaków Rybnych „CudoRybka” za pastę z sandacza
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska za serek homogenizowany waniliowy
Podkategoria: miody
I nagroda: brak
Wyróżnienia:
Justyna Wilczewska za pulardę
Jadwiga Patyk za płotki w zalewie
W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Elżbieta Pińska za konfiturę z wiśni
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej za musztardę kcyńską jabłkową
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Agata Minda za chleb z płaskurki na zakwasie
Podkategoria: wyroby cukiernicze
Jacek Grabowski za małą czarną po krajeńsku
Wyróżnienia:
KGW Krusze Razem za konfiturę z pigwy
KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za sarni grzbiet
Folwark Warzyn za korniszony
KGW Nieżywięć za ciastka amoniaczki
W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: KGW Liszkówko za kompot rabarbarowy z miętą
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: KGW Pturek za nalewkę wiśniową
Wyróżnienia:
Arleta Bruska za fermentowany sok z brzozy
Joanna Fröhlke za jarzębiak
Elżbieta Górska za „Gruczniaka nocą”
Inne produkty regionalne:
I nagroda: KGW Czołówek za zakwas na żur kujawski
Wyróżnienia:
KGW Nowy Ciechocinek za pierogi z gęsiną
Magdalena Potulska za fjut z maślanki
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:
1. Kaczkę po myśliwsku – KGW w Brzeźnie „Żurawinki”
2. Piernik notecki – KGW Pturek
3. Piwo jasne pełne „Gruczniak” – „Gruczniak” Elżbieta Górska
4. Kulis – kwas do buraczków – Anna Patyk
5. Smarowidło kujawskie – Akademia Szkolnictwa „AS” Branżowa Szkoła I Stopnia Inowrocław
6. Pasztet z gołębi – Agata Minda Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza
Materiał: Aleksandra Hapka - K-PODR w Minikowie / red.
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
Czytaj również
- Kandydaci oskarżają siebie nawzajem. Sprawa w sądzie i prokuraturze
- Od północy cisza wyborcza. W niedzielę II tura wyborów
- Wyborcza dogrywka w gminie Sadki. Kogo poprzesz w II turze? (sonda)
- II tura wyborów na burmistrza Kcyni. Na kogo oddasz swój głos? (sonda)
- Uroczysta sesja Rady Powiatu Nakielskiego. Czas pożegnań
Ciekawe miejsca na terenie Leśnictwa Dębogóra. Co warto zobaczyć?
Pogoda nie zachęca wręcz do #wychodzenia na zewnątrz, więc My chcemy Was zachęcić do lektury przy porannej kawie. Tym razem kilka ciekawych miejsc na terenie Leśnictwa Dębogóra.
(czytaj więcej)Rocznica powstania w gettcie warszawskim. Heroiczna walka
Dzisiaj, 19 kwietnia przypada# 81. rocznica powstania w getcie warszawskim.
(czytaj więcej)Szkolenie rezerwistów. Duże zaangażowanie podczas zajęć
W dniach 15-19.04.br. instruktorzy z Brygadowego Zespołu# Szkoleniowego 8. Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej szkolili na Jachcicach rezerwę pasywną.
(czytaj więcej)Kwiecień plecień. Poranne opady śniegu zaskoczyły mieszkańców
W kcyńskiej gminie dziś rano #padał śnieg z deszczem i to dość intensywnie. Za oknem przez kilkanaście minut panowała iście zimowa aura.
(czytaj więcej)