Dziś mamy 22 października 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

17 września 2020

Sycąca, aromatyczna i smaczna. Przepis na krem z dyni z czerwoną soczewicą

Rozgrzewająca zupa krem z dyni to jesienny klasyk na naszych stołach.# Sycąca, aromatyczna i niezwykle smaczna.

Składniki:

Zupa:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy (np. marki Halina)
- 1 dynia hokkaido pokrojona w kostkę
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku
- bulion lub woda
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
- oliwa
- sól i pieprz

Dodatki:
- 4 kromki bagietki wiejskiej
- ser feta
- pietruszka posiekana
- dowolna sałata
- olej z dyni

Metoda:
1. W garnku podgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę z posiekanym czosnkiem.
2. Dodajemy dynię i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy soczewicę i przyprawy. Mieszamy i zalewamy całość bulionem lub wodą. Całość gotujemy aż soczewica i dynia zmięknie.
3. Zupę blendujemy. Podajemy z opieczoną w piecu i natartą czosnkiem grzanką, serem feta i sałatką. Całość polewamy olejem z dyni.

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 3 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Stół z blatem szklanym + krzesła
Czytniki kodów kreskowych
Lipoliza injekcyjna
Meble łazienkowe
Meble systemowe Dąb Sonoma/ Biały Połysk
Sprawdzanie i regulacja ciśnienia w ogumieniu
Mysz optyczna USB MT1091
19,90PLN
Drukarka filskalna Novitus DEONe
2290 nettoPLN
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)