O bezpieczeństwie żywnościowym i nie tylko. Wyjazdowe posiedzenie

fot. Mikołaj Kuras
Trwa wyjazdowe posiedzenie Komisji Zasobów Naturalnych (NAT) w Europejskim Komitecie #Regionów. Debata dzisiejszych (2 czerwca) obrad toczyć się będzie wokół kwestii odporności europejskich systemów produkcji i dystrybucji żywności na zagrożenia i kryzysy oraz podejmowanych lokalnie działań odpowiadających na związane z nimi wyzwania.
- Dzisiejsza konferencja będzie poświęcona dwóm ważnym zagadnieniom. Głównym tematem będzie bezpieczeństwo żywnościowe, czyli kontynuacja dyskusji sprzed roku po wybuchu wojny w Ukrainie. Wówczas zostałem upoważniony do przygotowania opinii na ten temat. Po miesiącach trwania wojny rozgorzała dyskusja dotycząca nadmiaru żywności, który pogłębia kryzys na Ukrainie i w Europie. Drugi temat dotyczy zmian klimatycznych i odporności rolnictwa, ale także wpływu rolnictwa na klimat. Po obradach udamy się do pobliskiego gospodarstwa rolnego, aby porozmawiać z rolnikami na temat aktualnej sytuacji na wsi i tego, co ich niepokoi – zapowiadał dziś podczas konferencji marszałek Piotr Całbecki.
- Komisja NAT odgrywa istotną rolę w Komitecie Regionów – podkreśliła na samym początku Isilda Maria Prazeres Gomes, przewodnicząca Komisji Zasobów Naturalnych Europejskiego Komitetu Regionów - Ostatnie lata to czas zmagań z wieloma kryzysami na całym świecie – wojną w Ukrainie, pandemią koronawirusa i niedostatkiem wody, z powodu którego cierpi rolnictwo. Wobec tych wszystkich problemów konieczne jest wypracowanie nowych kierunków działań, które zabezpieczą nas na przyszłość. Kluczowym słowem debat będzie więc „odporność” - na różnego rodzaju nadchodzące wyzwania.
Pierwsza dzisiejsza sesja dotyczy wpływu zmian klimatu na systemy żywnościowe. Latem ubiegłego roku w Europie odnotowano najgorszą suszę od 500 lat. Połączenie rekordowych temperatur z niskimi opadami deszczu spowodowało wysuszenie rzek, pożary lasów oraz nieurodzaje. Dołożyło się to do już wysokich cen żywności. Uczestnicy panelu zastanowią się, w jaki sposób można na szczeblu lokalnym, regionalnym, krajowym i unijnym stawić czoła wyzwaniom wynikającym ze zmiany klimatu. Wśród ekspertów prof. Ireneusz Sobota, kierownik Stacji Polarnej UMK na Spitsbergenie, dr Pedro M. Arias Comelli z Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, główny inspektor ochrony roślin i nasiennictwa Andrzej Chodkowski, Isabel Paliotta z Europejskiego Biura ds. środowiska i Adam Nowak, prezes zarządu krajowego Związku Młodzieży Wiejskiej.
Tworzenie regionalnych strategii na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego to temat drugiego panelu dyskusyjnego.
Marszałek Piotr Całbecki był odpowiedzialny za przygotowanie opinii w sprawie bezpieczeństwa żywnościowego i zwiększenia odporności systemów żywnościowych naszego kontynentu, która została jednogłośnie przyjęta podczas posiedzenia plenarnego Europejskiego Komitetu Regionów.
- Kryzys, z którym mamy dziś do czynienia, nie jest ani pierwszym, ani ostatnim. Dlatego musimy lepiej przygotować się na wszelkie przyszłe kryzysy, w tym te związane ze zmianami klimatu i utratą bioróżnorodności. W przyjętym dokumencie Komitet Regionów wzywa Komisję Europejską do wzmocnienia lokalnych systemów żywnościowych. Rozwój zrównoważonych lokalnych systemów żywnościowych to najlepszy sposób na zagwarantowanie wysokiej jakości żywności i godziwych dochodów naszych rolników – podkreślał wówczas marszałek Piotr Całbecki.
Czytaj Komitet Regionów: wykorzystajmy kryzys dla wzmocnienia lokalnych systemów żywnościowych
- Żywność [w państwa członkowskich Unii Europejskiej] jest najwyższej jakości – to jest podstawa, na której możemy budować przyszłość. Zależy nam na tym, aby być najlepszymi teraz i w przyszłości, dlatego tak ważne jest, żebyśmy wspierali nasze rolnictwo, a nie je ograniczali. Najważniejsze jest utrzymanie równowagi między terenami wiejskimi a miejskimi. To jest coś, co staramy się w Bawarii robić. To proces, który trwa - nie staje się z dnia na dzień. Pracujemy na tym od wielu lat i zależy nam na tym, aby tereny wiejskie zachować w jaki najlepszej formie - mówiła dziś w rozmowie z dziennikarzami niemiecka eurodeputowana Marlene Mortler.
Kluczowym elementem naszego bezpieczeństwa żywnościowego są dobrze prosperujące lokalne i regionalne systemy żywnościowe. Zwiększenie ich przyszłej odporności ma zasadnicze znaczenie, co oznacza: zachęcanie do bardziej zróżnicowanej regionalnej i lokalnej produkcji żywności; pełne wykorzystanie potencjału lokalnych łańcuchów dostaw i zamówień publicznych na żywność; ułatwianie innowacji wspierających małe gospodarstwa rolne i lokalną produkcję żywności. Podczas dzisiejszej debaty, z udziałem Marlene Mortler, sprawozdawczyni raportu PE na temat bezpieczeństwa żywnościowego, zebrani przedyskutują, w jaki sposób regionalne strategie bezpieczeństwa żywnościowego mogą przyczynić się do budowania bardziej odpornego i zrównoważonego systemu żywnościowego oraz wskażą, jaka jest rola władz lokalnych i regionalnych w transformacji systemów żywnościowych. W spotkaniu uczestniczą także Christina Borchmann z Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Komisji Europejskiej, Marek Zagórski, prezes Krajowej Grupy Spożywczej, dyrektor departamentu ds. zmian klimatu i ochrony środowiska ukraińskiej spółki energetycznej DTEK Natalia Slobodian i Vivien Franck z Międzynarodowej Rady na rzecz Lokalnych Inicjatyw Środowiskowych (ICLEI).
NAT jest jedną z merytorycznych komisji roboczych Komitetu Regionów, który jest ważnym gremium doradczym w strukturach Unii Europejskiej, określanym jako głos regionów w Brukseli. Zasiada w niej ponad stu samorządowców ze wszystkich dwudziestu siedmiu państw Wspólnoty. Prace NAT dotyczą m.in. spraw związanych z rozwojem obszarów wiejskich i rolnictwem oraz ochroną konsumentów i zdrowiem. W obecnej kadencji skupiają się one przede wszystkim na tak zwanej agendzie wiejskiej dla Europy i zdrowiu publicznym.
Koniec maja i początek czerwca to czas debat europejskich ekspertów w naszym regionie. W poniedziałek i wtorek (29 i 30 maja) odbyła się dyskusja dotycząca społecznych i ekonomicznych skutków starzenia się społeczeństwa. Zobacz Starzenie się społeczeństwa oczami ekspertów
W środę (31 maja) reprezentanci sygnatariuszy Deklaracji Weneckiej pochylili się nad problematyką dotyczącą współczesnych wyznaczników polityki społecznej. Czytaj Silna rodzina fundamentem społeczeństwa
Materiał: Beata Krzemińska / rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
Galeria



























































Czytaj również
- Renta wdowia. Wnioski cały czas napływają
- Ważna informacja. Dla osób dorabiających do świadczenia lub zasiłku
- Pomoc dla ofiar przemocy. Bezpłatna linia i spotkania ze specjalistami
- Emerytura i renta po śmierci. Co się dzieje z tymi świadczeniami?
- Czasu coraz mniej. Rodzicu - nie zwlekaj ze złożeniem wniosku!
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Zwolnienia lekarskie wystawione w 2024 roku. Podsumowanie ZUS

W ubiegłym roku Polacy chorowali nieco# częściej i dłużej. Lekarze w całym kraju wystawili 27,4 mln zwolnień lekarskich, co przełożyło się na 290 mln dni niezdolności do pracy. Oznacza to wzrost o 400 tys. zaświadczeń w porównaniu do roku 2023 oraz wzrost o 2,8 mln dni absencji. Przynajmniej raz w ciągu całego 2024 roku na zwolnieniu lekarskim przebywało 7,7 mln osób, z czego 7,1 mln to ubezpieczeni w ZUS.
(czytaj więcej)Ciechocińskie tężnie. Coraz bliżej wpisania na listę UNESCO

Zespół zabytkowej warzelni soli w Ciechocinku# został zarekomendowany przez Komitet ds. Światowego Dziedzictwa Kulturowego w Polsce do wpisania na krajową listę informacyjną, która otwiera drogę do międzynarodowego uhonorowania naszego unikatowego zabytku techniki i wpisania go na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Ziemi. Jak możesz się zaangażować?

22 kwietnia swój dzień obchodzi # Ziemia. Pierwszy w historii Dzień Ziemi odbył się w 1970 roku, a jego idea została zapoczątkowana przez amerykańskiego senatora Gaylorda Nelsona, który będąc w 1969 roku świadkiem katastrofy ekologicznej postanowił taki dzień zorganizować.
(czytaj więcej)Zarezerwuj wizytę w ZUS online. Na konkretny dzień i godzinę

Nie trzeba wychodzić z domu, aby załatwić sprawy w ZUS-ie.# Z pracownikiem Zakładu można porozmawiać, nawiązując połączenie wideo podczas e-wizyty. Rezerwację takiego spotkania można dokonać nie tylko na stronie zus.pl, ale także za pośrednictwem aplikacji mZUS oraz aplikacji mObywatel.
(czytaj więcej)
Komentarze (5) Zgłoś naruszenie zasad
Ja, w dniu 02-06-2023 16:23:10 napisał:
odpowiedz
Wyborca, w dniu 02-06-2023 16:39:29 napisał:
odpowiedz
Włościanka, w dniu 02-06-2023 19:12:47 napisał:
odpowiedz
Jula, w dniu 02-06-2023 20:02:23 napisał:
odpowiedz
Ja, w dniu 03-06-2023 14:48:33 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!