Dziś mamy 19 marca 2025, środa, imieniny obchodzą:

01 kwietnia 2024

Podziel się jedzeniem. Prezent od serca dla drugiego człowieka

fot. GIOŚ

fot. GIOŚ

Dzielenie się jedzeniem, to jeden ze sposobów #na niemarnowanie żywności i wspieranie potrzebujących. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkiejnocy zachęcamy do włączenia się w dzielenie jedzeniem za pomocą społecznych lodówek oraz do zapoznania się z mapą jadłodzielni. Pamiętajmy, dzięki korzystaniu z tego typu rozwiązań jedzenie nie ląduje w koszu na śmieci, a staje się prezentem od serca dla drugiego człowieka.

Zbliżają się Święta Wielkiejnocy, w czasie których spotykamy się w rodzinnym gronie przy suto nakrytych stołach. Zasiadając nie zapominajmy również o osobach samotnych i ubogich, które są wokół nas. W tym wyjątkowym czasie szczególnie warto otworzyć swoje serce na potrzeby drugiego człowieka oraz rozważyć możliwość okazania pomocy i wsparcia.

Jadłodzielnie to sposób na branie i dawanie

Święta obfitują w pyszne tradycyjne potrawy, zapach ciasta i ciepłą, domową atmosferę. Pośród rodzinnego gwaru często nie brakuje również posiłków specjalnie przygotowanych na tę okazję. Podczas takich dużych i podniosłych uroczystości łatwo o nadmiar jedzenia. Żywność nagromadzona w lodówce „na zapas” często się psuje i wyrzucamy ją do śmieci, dlatego gorąco zachęcamy, aby w takich przypadkach odwiedzić jadłodzielnie, czyli ogólnodostępne społeczne lodówki.

Jadłodzielnie to, szafki lub półki ustawione w miejscu publicznym. Służą do bezpłatnej wymiany żywności pomiędzy ludźmi. W jadłodzielniach możemy zostawić nadal świeże produkty spożywcze, których już nie zjemy (nieprzeterminowane) lub skorzystać z tego, co pozostawili inni.

Dzielenie się z innymi pomaga

Dzielenie się jedzeniem ma pomóc w budowaniu świadomości ekologicznej opartej na  idei „zero waste”, której stosowanie przyczynia się do zmniejszenia nadmiernej konsumpcji, bardziej oszczędnego gospodarowania zasobami naturalnymi a w efekcie do ochrony środowiska przed zanieczyszczeniami.

Ważne, aby robiąc zakupy dostosować liczbę kupionych produktów do realnych potrzeb. Jeśli po świętach zostanie Wam jednak sporo jedzenia nie martwcie się i pamiętajcie, aby przynieść je do jadłodzielni!

Warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim żywność należy pozostawić w opakowaniu, szczególnie w przypadku gotowych potraw oraz napisać adnotację z datą przyrządzenia lub datą ważności.

Mapę jadłodzielni znajdziecie tutaj.

Pozostałych map jadłodzielni warto poszukać na stronach internetowych poszczególnych urzędów miast i gmin. Ten wysiłek naprawdę nam się opłaci, bo dzieląc się żywnością nie tylko pomagamy innym ale i efektywnie chronimy środowisko zapobiegając powstawaniu odpadów.

Więcej na temat zapobiegania marnowaniu żywności dowiecie się po lekturze komunikatu GIOŚ, który znajdziecie tutaj.

Źródło: GIOŚ

Oceń artykuł: 10 7

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Olaaf, w dniu 02-04-2024 11:53:27 napisał:

    Szkoda że w Nakle nie ma...

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Budowa hal
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Praca na wysokości
60PLN
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
79PLN
Budowa magazynów
Szkolenie z HACCP
80PLN
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach
500PLN
0

Millo. Pierwszy singiel solowego projektu Kamila Patera

Dzielimy się pierwszym singlem solowego projektu #MILLO Kamila Patera - muzyka, producenta, kompozytora, współzałożyciela Sadki Rec, który od lat współtworzy nasze muzyczne światy.

(czytaj więcej)
0

To groźna i wysoce zakaźna choroba. Co wiemy o błonicy?

Po raz pierwszy od wielu lat odnotowano w # Polsce przypadki zachorowania na błonicę. Błonica jest chorobą zakaźną szczególnie niebezpieczną i wysoce zakaźną wywoływaną przez bakterie maczugowca błonicy. Choroba przenoszona jest drogą kropelkowo-powietrzną lub przez bezpośredni kontakt z wydzielinami albo przedmiotami osobistymi osoby chorej lub nosiciela. Głównym źródłem zakażenia jest człowiek. Okres wylęgania może wynosić od 1 do 7 (10) dni. Wybrane szczepy bakterii produkują toksynę błoniczą, która ma potencjał uszkodzenia mięśnia sercowego, mózgu czy nerek.

(czytaj więcej)
0

100 lat działalności RDLP w Toruniu. Świętowano jubileusz

1 lutego 2025 roku minęło równo 100 lat od powstania # Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu. To niezwykły jubileusz, który zgromadził licznych gości – przedstawicieli władz, instytucji, leśników oraz wszystkich, którym bliska jest idea ochrony i zrównoważonego gospodarowania lasami

(czytaj więcej)
0

Stypendia dla uczniów. Można otrzymać nawet 5 tys. zł

Nawet 5 tysięcy złotych otrzymają najbardziej # pracowici i utalentowani uczniowie kujawsko-pomorskich szkół w ramach marszałkowskiego programu stypendialnego Prymus Pomorza i Kujaw Plus. Nabór wniosków trwa do 28 marca.

(czytaj więcej)