Dziś mamy 15 kwietnia 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:

01 kwietnia 2024

Podziel się jedzeniem. Prezent od serca dla drugiego człowieka

fot. GIOŚ

fot. GIOŚ

Dzielenie się jedzeniem, to jeden ze sposobów #na niemarnowanie żywności i wspieranie potrzebujących. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkiejnocy zachęcamy do włączenia się w dzielenie jedzeniem za pomocą społecznych lodówek oraz do zapoznania się z mapą jadłodzielni. Pamiętajmy, dzięki korzystaniu z tego typu rozwiązań jedzenie nie ląduje w koszu na śmieci, a staje się prezentem od serca dla drugiego człowieka.

Zbliżają się Święta Wielkiejnocy, w czasie których spotykamy się w rodzinnym gronie przy suto nakrytych stołach. Zasiadając nie zapominajmy również o osobach samotnych i ubogich, które są wokół nas. W tym wyjątkowym czasie szczególnie warto otworzyć swoje serce na potrzeby drugiego człowieka oraz rozważyć możliwość okazania pomocy i wsparcia.

Jadłodzielnie to sposób na branie i dawanie

Święta obfitują w pyszne tradycyjne potrawy, zapach ciasta i ciepłą, domową atmosferę. Pośród rodzinnego gwaru często nie brakuje również posiłków specjalnie przygotowanych na tę okazję. Podczas takich dużych i podniosłych uroczystości łatwo o nadmiar jedzenia. Żywność nagromadzona w lodówce „na zapas” często się psuje i wyrzucamy ją do śmieci, dlatego gorąco zachęcamy, aby w takich przypadkach odwiedzić jadłodzielnie, czyli ogólnodostępne społeczne lodówki.

Jadłodzielnie to, szafki lub półki ustawione w miejscu publicznym. Służą do bezpłatnej wymiany żywności pomiędzy ludźmi. W jadłodzielniach możemy zostawić nadal świeże produkty spożywcze, których już nie zjemy (nieprzeterminowane) lub skorzystać z tego, co pozostawili inni.

Dzielenie się z innymi pomaga

Dzielenie się jedzeniem ma pomóc w budowaniu świadomości ekologicznej opartej na  idei „zero waste”, której stosowanie przyczynia się do zmniejszenia nadmiernej konsumpcji, bardziej oszczędnego gospodarowania zasobami naturalnymi a w efekcie do ochrony środowiska przed zanieczyszczeniami.

Ważne, aby robiąc zakupy dostosować liczbę kupionych produktów do realnych potrzeb. Jeśli po świętach zostanie Wam jednak sporo jedzenia nie martwcie się i pamiętajcie, aby przynieść je do jadłodzielni!

Warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim żywność należy pozostawić w opakowaniu, szczególnie w przypadku gotowych potraw oraz napisać adnotację z datą przyrządzenia lub datą ważności.

Mapę jadłodzielni znajdziecie tutaj.

Pozostałych map jadłodzielni warto poszukać na stronach internetowych poszczególnych urzędów miast i gmin. Ten wysiłek naprawdę nam się opłaci, bo dzieląc się żywnością nie tylko pomagamy innym ale i efektywnie chronimy środowisko zapobiegając powstawaniu odpadów.

Więcej na temat zapobiegania marnowaniu żywności dowiecie się po lekturze komunikatu GIOŚ, który znajdziecie tutaj.

Źródło: GIOŚ

Oceń artykuł: 9 7

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Olaaf, w dniu 02-04-2024 11:53:27 napisał:

    Szkoda że w Nakle nie ma...

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Pamiątka A4
20,00 zł PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Szkolenie okresowe pracowników
49PLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Budowa hal
Zadaj pytanie
20PLN
Przeglądy gaśnic
od 50PLN
Szkolenia pierwsza pomoc
od 50PLN
0

Już zakwitły mniszki. Przygotuj smaczny syrop na przeziębienie

Mniszek lekarski to cenna roślina znana #z wielu prozdrowotnych właściwości. Nadszedł właśnie najlepszy moment na zbiór kwiatów. Można z nich przyrządzić miód lub syrop, który przyda się zimą, gdy dopadnie nas przeziębienie. Przepis jest prosty i tani. Wystarczy trochę cierpliwości.

(czytaj więcej)
0

Połowa szkolenia nowo wcielonych Terytorialsów. Wkrótce przysięga

To już połowa szkolenia nowo wcielonych# Terytoriasów w 82 batalionie lekkiej piechoty z Inowrocławia. Jest to bardzo intensywny element szkolenia podstawowego żołnierzy, który zakończy się złożeniem uroczystej przysięgi wojskowej 20 kwietnia br.

(czytaj więcej)
0

Wędrówka wzdłuż Kanału Bydgoskiego. Dużo dobrego humoru

Wczorajszą wędrówkę rozpoczęliśmy #w Bydgoszczy, skąd w piętnastoosobowym składzie wędrowaliśmy wzdłuż Kanału Bydgoskiego.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj Światowy Dzień Trzeźwości. Jak alkohol wpływa na nasz organizm?

Co roku 15 kwietnia Światowa Organizacja Zdrowia apeluje#, aby przynajmniej w tym jednym dniu powstrzymać się od spożywania jakichkolwiek produktów alkoholowych. Chce tym samym zwrócić uwagę na problem alkoholizmu oraz zagrożeń zdrowotnych wynikających z nadużywania alkoholu. Według WHO alkohol znajduje się na trzecim miejscu wśród czynników ryzyka dla zdrowia populacji. Większe ryzyko niesie za sobą palenie tytoniu i nadciśnienie tętnicze. Ponad 60 rodzajów chorób i urazów ma związek ze spożywaniem alkoholu.

(czytaj więcej)