Dziś mamy 7 grudnia 2023, czwartek, imieniny obchodzą:

13 listopada 2023

Przepis na naleśniki po tajsku. Jakimi dodatkami można urozmaicić danie?

fot. powierzone

fot. powierzone

Można powiedzieć, że w Polsce naleśniki na stałe wpisały się #w narodowe menu. Ale nie tylko w naszym kraju cieszą się popularnością. Wszędzie na świecie przyrządza się różne wersje naleśników, w zależności od kultury, tradycji i dostępności składników. Dziś przybliżymy tajniki przyrządzania naleśników po tajsku. Czym się różnią a co mają wspólnego ze znanymi nam naleśnikami? Zapraszamy do kulinarnej podróży.

Trudno się dziwić, że na całym świecie nie brakuje amatorów naleśników. Są nie tylko pyszne, ale także bardzo uniwersalne, ponieważ można je serwować zarówno na śniadanie, jak i na lunch czy kolację. Są przy tym proste w przygotowaniu i można je komponować na słodko i w wersji wytrawnej, według własnych upodobań. Dziś proponujemy naleśniki po tajsku – zaopatrzcie się w mleczko kokosowe i do dzieła!

Naleśniki w kuchni tajskiej

Naleśniki po tajsku, znane również jako roti są popularnym przysmakiem na ulicach Tajlandii i są dostępne w różnych wersjach, z różnymi nadzieniami i dodatkami. Chociaż nie są to tradycyjne dania główne kuchni tajskiej, stanowią smaczną przekąskę, która jest lubiana zarówno przez mieszkańców Tajlandii, jak i turystów. Charakteryzują się przy tym kilkoma unikalnymi cechami.  – Tajskie naleśniki, w odróżnieniu do tradycyjnych, europejskich, różnią się przede wszystkim rodzajem ciasta, które przygotowuje się z mąki ryżowej lub pszennej. Wyrabia się je jak np. ciasto na pizzę, a następnie dzieli na mniejsze porcje, wałkuje na cienkie jak papier wręcz prześwitujące placki i smaży na rozgrzanej blasze lekko nawilżonej tłuszczem – zdradza szef kuchni marki House of Asia Pongthep Aroonsang, .

Naleśniki po tajsku na słodko….

Naleśniki po tajsku na słodko to bardzo wdzięczne danie, ponieważ w zasadzie jedynym ograniczeniem, jeśli chodzi o dodatki, jest nasza wyobraźnia. W Tajlandii podaje się je głównie z owocami czy też czekoladą. Niemniej w domowych warunkach  możemy użyć również wszelakich dżemów, konfitur lub budyniu czy też serków smakowych. Wypróbujcie koniecznie nasze propozycje naleśników po tajsku z bananem i drugą wersję – z budyniem i malinami. W obu odsłonach wyglądają i smakują wprost obłędnie!

…i w wersji wytrawnej

Wśród amatorów naleśników nie brakuje także fanów wersji wytrawnych. Jeśli “przejadły” się Wam oczywiste dodatki jak ser, szynka, pieczarki, szpinak, pomidory czy jajka, czas na coś zupełnie innego. – Jeśli chodzi o naleśniki po tajsku, tu jako farsz idealnie sprawdzą się warzywa stir-fry, mięsa mielone czy też kurczak a nawet makarony – chociażby makaron pad thai. – podpowiada szef kuchni marki House of Asia Pongthep Aroonsang. Wypróbujcie nasze propozycje na naleśniki po tajsku z krewetkami lub makaronem i warzywami – przepisy znajdziecie pod artykułem. Mamy także gratkę dla miłośników naleśników i Pad Thai – jedno z drugim można bowiem znakomicie połączyć!

Tak samo, ale inaczej

Naleśniki to danie, które zdobyło popularność na całym świecie, jednak warto pamiętać, że każda kultura ma swoje własne, unikalne wersje tego przysmaku – naleśniki po  tajsku stanowią tego fascynujący przykład. Zachęcamy do próbowania ich w tej odsłonie. Przygotowanie i degustacja naleśników po tajsku to prawdziwa podróż kulinarna, która otwiera drzwi do niezwykłego świata smaków.

Tajskie naleśniki z bananami

Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 0

Składniki:
2 łyżki Mleczka kokosowego skondensowanego QF
2 banany pokrojone w plasterki
1 łyżka wiórków kokosowych
Kilka listków mięty do dekoracji
Oliwa z oliwek do smażenia

Ciasto:
1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
4 jajka
150 g rozpuszczonego masła
Szczypta soli

Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.
2.Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor.
3.Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku ułóż kilka plasterków banana i zwiń w kopertę. Przełóż na patelnię i podgrzej.
4.Gotowe naleśniki polej skondensowanym mleczkiem kokosowym, posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj miętą.

Tajskie naleśniki z budyniem i malinami

Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 0

Składniki:
250 g Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
100 g Sosu słodko pikantnego Mango Chutney House of Asia
1 opakowanie budyniu śmietankowego
250 ml wody
100 g malin
Kilka listków mięty do dekoracji
Cukier puder do posypania
Oliwa z oliwek do smażenia

Ciasto:
1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
4 jajka
150 g rozpuszczonego masła
Szczypta soli

Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.
2.Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor.
3.Przygotuj budyń: połącz ½ ilości wody z budyniem i dokładnie wymieszaj. W garnku podgrzej mleczko kokosowe z pozostałą ilością wody, a gdy się zagotuje dodaj budyń i mieszaj, aż całość zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia i przykryj folią spożywczą.
4.Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku nałóż łyżeczkę chutney’a mango oraz łyżkę budyniu, dodaj kilka malin i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i smaż z każdej strony po 2 minuty.
5.Gotowe naleśniki posyp cukrem pudrem i udekoruj miętą oraz pozostałym chutney’em mango.

Tajskie naleśniki z krewetkami
Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1

Składniki:
1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
1 łyżka Sos słodko-pikantnego Mango Chutney House of Asia
16 krewetek 16/20 obranych i oczyszczonych
½ cebuli pokrojonej w piórka
2 łyżki posiekanej kolendry
Oliwa z oliwek do smażenia

Ciasto:
1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
4 jajka
150 g rozpuszczonego masła
Szczypta soli

Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.
2.Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor.
3.Krewetki pokrój na kawałki wielkości centymetra i smaż na rozgrzanej oliwie razem z cebulą około minuty. Następnie dodaj pastę z czosnku, imbiru i chili, chutney mango oraz kolendrę, całość wymieszaj, odstaw na bok.
4.Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku naleśnika nałóż farsz i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i zapiecz z każdej strony po 2 minuty.

Tajskie naleśniki z makaronem i warzywami

Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1

Składniki:
1 opakowanie Bezglutenowego makaronu Vermicelli z fasoli Mung House of Asia
1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 drobno posiekany ząbek czosnku
½ łyżeczki Pasty z chili House of Asia lub ½ drobno posiekanej papryczki chili
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
¼ blanszowanego brokułu
1 cebula pokrojona w piórka
½ marchewki pokrojonej w długie cienkie słupki
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka pokrojonego szczypioru
Oliwa z oliwek do smażenia

Ciasto:
1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House os Asia
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
4 jajka
150 g rozpuszczonego masła
Szczypta soli

Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.
2.Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor.
3.Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą i potnij na mniejsze kawałki za pomocą nożyczek.
4.Na patelnię wlej oliwę z oliwek, podsmaż cebulę, marchewkę, dodaj pastę z czosnku, z chili, smaż 2 minuty, następnie dodaj rozdrobnione różyczki brokułu, makaron, całość dopraw sosem sojowym, ostrygowym, pod koniec dodaj kolendrę i wszystko wymieszaj. Pozostaw do wystudzenia.
5.Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku nałóż farsz i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i zapiecz z każdej strony po 2 minuty, podawaj ze szczypiorem.

Pad Thai w naleśniku

Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1

Składniki:
200 g Bezglutenowego makaronu ryżowego 5 mm House of Asia
2 łyżki Pasty Pad Thai House of Asia
150 g tofu pokrojonego w kostkę
1 łyżka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 ząbek czosnku drobno posiekany
30 g cebuli czerwonej pokrojonej w grubą kostkę
10 g dymki pokrojonej w małe kawałki
30 g kiełków fasoli mung
2 jajka
Olej roślinny do smażenia

Ciasto:
1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House os Asia
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
4 jajka
150 g rozpuszczonego masła
Szczypta soli
Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2.Przygotuj ciasto na naleśniki: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody. Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor.
3.Przygotuj farsz: na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj tofu i podsmaż, aż się zarumieni.
Następnie dodaj pastę z czosnku i usmaż na złoto, dodaj rozmącone jajka i smaż dalej 2 minuty, dołóż cebulę i wcześniej ugotowany makaron. Smaż do momentu, gdy makaron będzie miękki. Dodaj pastę Pad Thai i całość dobrze wymieszaj.
4.Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku nałóż farsz i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i zapiecz z każdej strony po 2 minuty, podawaj kiełkami fasoli mung i dymką.

Materiał: Karolina Cempel / Zespół Prasowy Commplace

Oceń artykuł: 7 7

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (1)

    Ja, w dniu 13-11-2023 13:14:08 napisał:

    Naleśniki po polsku są najlepsze

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
Zadaj pytanie
20PLN
Ryzyko zawodowe
od 100PLN
Pudełko śniadaniowe
39,90PLN
Szkolenia bhp wstępne
od 30PLN
Metryczka dziecka A4
20PLN
0

Zmiana przepisów. Nowe normy handlowe w odniesieniu do jaj

28 listopada 2023 roku straciło moc rozporządzenie #Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 roku ustanawiające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. Urz. L 163 z 24.06.2008 r., str. 6 ze zm.).

(czytaj więcej)
0

Paszportyzacja polskiej żywności. Pilotaż zakończony

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa 30 listopada 2023 r. zakończył #realizację pilotażowego projektu Paszportyzacja polskiej żywności. Pilotaż był realizowany przez Naukową i Akademicką Sieć Komputerową – Państwowy Instytut Badawczy i został uruchomiony w grudniu 2021 r. Koszt prac to 16,8 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Nowe paliwo na stacjach benzynowych. Zmiany od 1 stycznia

Od 1 stycznia 2024 r. na stacjach paliw w Polsce będzie wprowadzane sukcesywnie nowe paliwo# - benzyna silnikowa 95-oktanowa z zawartością do 10% biokomponentów – tzw. E10. Benzyna silnikowa E10 zastąpi na stacjach paliw benzynę E5 o liczbie oktanowej 95. Benzyna silnikowa E5, która zostanie zastąpiona benzyną E10, zawiera maksymalnie do 5% objętościowo biokomponentów (bioetanolu), podczas gdy benzyna E10 będzie zawierała maksymalnie do 10% objętościowo biokomponentów. Ta zmiana nie wymaga dodatkowych działań od większości właścicieli pojazdów. W dokumentach pojazdu lub na klapie wlewu paliwa w samochodzie powinno znajdować się charakterystyczne oznaczenie E10 – potwierdzające dostosowanie samochodu do nowego paliwa. Właściciele starszych pojazdów powinni sprawdzić, czy ich pojazdy są dostosowane do tankowania nowego paliwa.

(czytaj więcej)
0

Mikołajki z Mikołajem Kopernikiem. Spacer po fromborskich zabytkach

Nie tylko średniowieczny biskup z Miry czy zamieszkujący# Laponię św. Mikołaj obchodzą imieniny 6 grudnia. Do zacnego grona należy także najwybitniejszy polski astronom, którego 550. rocznicę urodzin świętowaliśmy w tym roku. Mikołaj Kopernik, bo o nim mowa, będzie bohaterem specjalnego programu TVP Nauka zrealizowanego we współpracy z Ministerstwem Edukacji i Nauki. Emisja już 6 grudnia o godz. 21:00. W programie m.in. poszukiwanie śladów astronoma we Fromborku, informacje o programie „Laboratoria Przyszłości” oraz Akademii Kopernikańskiej, a także podsumowanie obchodów Roku Kopernika.

(czytaj więcej)