Dziś mamy 9 maja 2025, piątek, imieniny obchodzą:

24 sierpnia 2023

Słodkie makaroniki można przygotować samemu. Cukierniczy przysmak

fot. powierzone

fot. powierzone

Makaroniki to ciasteczka nierozerwalnie kojarzone z #Paryżem. I chociaż ten słodki smakołyk wcale nie powstał nad Sekwaną, to każdy turysta odwiedzający stolicę Francji chce ich spróbować. Dzięki naszemu przepisowi będziecie mogli stworzyć ten cukierniczy przysmak u siebie w domu!

Historia dwóch ciasteczek

Do Francji makaroniki przybyły w XVI wieku razem z Katarzyną Medycejską z Florencji, która udała się do kraju nad Sekwaną, aby poślubić księcia Orleanu i późniejszego króla Henryka II. Początkowo przypominały kruche ciastka. Makaroniki w formie dwóch migdałowych ciasteczek połączonych kremem wymyśliła w 1957 roku Camille Struder, młoda czeladniczka w słynnej szwajcarskiej cukierni Sprüngli. Swój deser nazwała Luxemburgerli i właśnie w tej formie spróbował go znany paryski cukiernik Gaston Lenôtre i „przywiózł” do Paryża. Kolejnym ważnym etapem była pomysłowość jego praktykanta, Pierre’a Hermé, który w latach 70. stworzył własną recepturę makaronika i wprowadził oprócz waniliowego inne smaki – różany, pistacjowy, czekoladowy. A kiedy zatrudnił się w piekarni Ladurée, kierował słynną cukiernią przy Polach Elizejskich, określaną mianem mekki dla fanów makaroników. Potem Hermé założył własną firmę, a dziś to właśnie jego cukiernie konkurują z tymi od Ladurée o miano paryskiego, makaronikowego lidera.

Makaroniki nie do zupy

Warto wspomnieć, że nazwa „makaroniki” nie ma nic wspólnego z krojonym ciastem dodawanym np. do zupy, czyli makaronem (maccheroni to po włosku „krajane ciasto”). Źródłem jest inne włoskie słowo - ammacare (miażdżyć). W ciastkach tych wykorzystywane są bowiem miażdżone na mąkę migdały. W Polsce określenie „makaroniki” w stosunku do kolorowych ciastek funkcjonuje od niedawna.

– W makaronikach niezwykle istotne jest, aby ciasteczko było z wierzchu chrupiące, a wewnątrz wilgotne – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - Uzyskać ten efekt możemy precyzyjnie odważając składniki i dodając wysokojakościowe, świeże jaja.

Makaroniki francuskie z nadzieniem cytrynowym

Składniki:

- 2 jaja całe rozmiar M lub L Fermy Drobiu Jokiel

- 110 g białek (z około 4 jaj M lub L Fermy Drobiu Jokiel)

- 2 cytryny

- 110 g cukru

- 70 g masła

- 125 g mąki migdałowej

- 125 g cukru pudru

- 150 g cukru zwykłego

- 2,5 łyżki wody (38 ml)

- barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Krem cytrynowy

Do przygotowania nadzienia potrzebujemy garnek i metalową miskę, która po ustawieniu na garnku będzie się na nim stabilnie trzymać. Krem przygotowujemy bowiem w kąpieli wodnej.

Cytryny myjemy i osuszamy. Skórkę ścieramy na tarce, a sok wyciskamy. Następnie wszystko przekładamy do metalowej miski. Dodajemy cukier i wbijamy dwa całe jaja. Mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy masło pokrojone na kawałki. Do garnka wlewamy około 2 cm wody – gdy nałożymy miskę na garnek, woda nie powinna bezpośrednio dotykać jej dna. Wodę zagotowujemy, garnek pozostawiamy na średniej mocy palnika. Mieszamy (ok. 10-15 min.) do uzyskania jednolitej masy o konsystencji budyniu. Następnie przecieramy krem przez sitko, aby uzyskać aksamitną konsystencję, przekładamy go do innego naczynia i czekamy aż ostygnie. Wkładamy do lodówki, aby zgęstniał.

Ciasto

Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem i przesiewamy, aby pozbyć się grudek. Dodajemy 55 g (połowę) białek. Mieszamy na jednolitą masę. Do garnka wlewamy 2,5 łyżki wody (ok. 38 ml), podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy cukier. Ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej struktury, czyli syropu cukrowego. Podgrzewamy go do temperatury ok. 118°C.

W międzyczasie ubijamy pozostałe 55 g białek. Powoli wlewamy syrop cukrowy do ubitych białek, cały czas ubijając przez ok. 2-3 minuty. Gotową pianę z białek przekładamy partiami do miski z masą migdałową z surowym białkiem. Całość delikatnie mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie być delikatnie płynne. Jeśli chcemy uzyskać różne kolory, masę dzielimy na części i dodajemy do każdej inny barwnik spożywczy, najlepiej w żelu.

Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Można też użyć specjalnej formy do makaroników lub przy pomocy kieliszka odrysować okręgi na papierze do pieczenia. Pamiętajmy jednak, aby odwrócić papier na drugą stronę, żeby grafit ołówka nie odbił się na masie. Wyciskamy makaroniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy do suszenia w temperaturze pokojowej na ok. 30-60 minut, w zależności od wilgotności powietrza. Aby upewnić się, czy makaronik jest gotowy do pieczenia, wystarczy go dotknąć i sprawdzić czy się już nie klei. Jeśli będzie suchy, możemy przystąpić do pieczenia.

Makaroniki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150° C przez około 20-30 minut. Upieczoną porcję ciastek zostawiamy na blaszce do wystudzenia. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy na jedno ciasteczko, następnie przykrywamy drugim.

Smacznego!

Materiał: Sylwia Makowska

Oceń artykuł: 22 21

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (5) Zgłoś naruszenie zasad

    • 4 (12)

    Kk, w dniu 24-08-2023 10:50:48 napisał:

    385 g cukru !!!!! Plus barwniki SUPER przepis przestańcie truć ludzi a zwłaszcza Dzieci . BRAWO Sylwia znasz się na żywieniu jak....... Te małe dzieci to 30 nie dożyją.

    odpowiedz

    • 4 (12)

    Matka, w dniu 24-08-2023 11:15:46 napisał:

    To prawda zdrowe ciasteczka cukier, cukier puder, cukier zwykły plus barwniki koszmar a potem ludzie mają się dziwić dlaczego chorują zwłaszcza te biedne dzieci. NA ZDROWIE

    odpowiedz

    • 5 (13)

    Miesozerca , w dniu 24-08-2023 14:08:33 napisał:

    Lepiej kilo karkówki zjeść

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 2 (10)

    Dietetetyczka , w dniu 25-08-2023 09:54:15 napisał:

    Mięsożerca jedz ta karkówkę jak Twój malutki mózg tego potrzebuje.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Budowa magazynów
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
189PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Szkolenie z zakresu ochrony danych osobowych
79PLN
Szkolenie z HACCP
80PLN
Praca na wysokości
60PLN
Budowa hal
0

Zwolnienia lekarskie wystawione w 2024 roku. Podsumowanie ZUS

W ubiegłym roku Polacy chorowali nieco# częściej i dłużej. Lekarze w całym kraju wystawili 27,4 mln zwolnień lekarskich, co przełożyło się na 290 mln dni niezdolności do pracy. Oznacza to wzrost o 400 tys. zaświadczeń w porównaniu do roku 2023 oraz wzrost o 2,8 mln dni absencji. Przynajmniej raz w ciągu całego 2024 roku na zwolnieniu lekarskim przebywało 7,7 mln osób, z czego 7,1 mln to ubezpieczeni w ZUS.

(czytaj więcej)
0

Ciechocińskie tężnie. Coraz bliżej wpisania na listę UNESCO

Zespół zabytkowej warzelni soli w Ciechocinku# został zarekomendowany przez Komitet ds. Światowego Dziedzictwa Kulturowego w Polsce do wpisania na krajową listę informacyjną, która otwiera drogę do międzynarodowego uhonorowania naszego unikatowego zabytku techniki i wpisania go na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Ziemi. Jak możesz się zaangażować?

22 kwietnia swój dzień obchodzi # Ziemia. Pierwszy w historii Dzień Ziemi odbył się w 1970 roku, a jego idea została zapoczątkowana przez amerykańskiego senatora Gaylorda Nelsona, który będąc w 1969 roku świadkiem katastrofy ekologicznej postanowił taki dzień zorganizować.

(czytaj więcej)
0

Zarezerwuj wizytę w ZUS online. Na konkretny dzień i godzinę

Nie trzeba wychodzić z domu, aby załatwić sprawy w ZUS-ie.# Z pracownikiem Zakładu można porozmawiać, nawiązując połączenie wideo podczas e-wizyty. Rezerwację takiego spotkania można dokonać nie tylko na stronie zus.pl, ale także za pośrednictwem aplikacji mZUS oraz aplikacji mObywatel.

(czytaj więcej)