Dziś mamy 25 września 2023, poniedziałek, imieniny obchodzą:

17 września 2023

Trwa sezon na grzyby. "Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj"

fot. archiwum

fot. archiwum

Zbieranie grzybów wymaga wiedzy oraz #doświadczenia.

Pomoc w rozpoznawaniu:

  • Grzyboznawcy – posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych,
  • Klasyfikatorzy grzybów – posiadają uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych.

Grzyboznawcy oraz klasyfikatorzy grzybów uzyskują uprawnienia w drodze decyzji administracyjnej Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, która poprzedzona jest odpowiednim kursem specjalistycznym oraz egzaminem.

  • Atlas grzybów – zawierający szczegółowe informacje o grzybach, miejscach ich występowania oraz zdjęcia przedstawiające poszczególne gatunki.
  • Aplikacje mobilne – ułatwiające identyfikację grzybów za pośrednictwem smartfonu, dostępne w postaci mobilnych atlasów grzybów lub identyfikujące grzyby na podstawie zrobionego zdjęcia.

Pamiętaj!

Zbieraj grzyby, co, do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.

Jak się przygotować do grzybobrania:

  • odpowiednie ubranie: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz – zabezpieczy nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij;
  • koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy – w foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu;
  • nożyk do oczyszczania grzybów – zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża;
  • środek odstraszający owady – stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami.

Zatrucia grzybami

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.

Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

Przy zatruciu grzybami  objawy mogą być podobne  podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.

Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

Pierwsza pomoc:

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala.

Czekając na pomoc medyczną można sprowokować wymioty.

Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Leczenie:

Bardzo często pacjenci nie kojarzą swoich dolegliwości ze spożyciem grzybów i bagatelizują objawy.

Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.

Leczenie polega na płukaniu żołądka, podawaniu węgla aktywnego oraz uzupełnianiu płynów i elektrolitów. Stosowane jest również leczenie objawowe.

Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są na skutek spożycia Muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak: Kania czubajka, Gąska zielona.

Hospitalizacja w przypadku zatruć trwa od kilku do kilkunastu tygodni, a badaniu i leczeniu powinny się poddać wszystkie osoby, które jadły potrawę z grzybami, a nie tylko te, które mają objawy zatrucia.

Spożywanie grzybów:

Nie zaleca się jedzenia grzybów:

  • kobietom w ciąży i karmiącym,
  • dzieciom,
  • osobom starszym,
  • osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

Źródło: GIS

Oceń artykuł: 3 3

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (5) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (2)

    Nakl, w dniu 17-09-2023 17:10:35 napisał:

    Brak grzybów macie coś ?

    odpowiedz

    • -2 (4)

    Ja, w dniu 17-09-2023 18:35:07 napisał:

    Grzyby są zdrowsze przynajmniej nie mają utrwalaczy jak żarcie w marketach .

    odpowiedz

    • 3 (3)

    Wyborca, w dniu 18-09-2023 06:40:57 napisał:

    Z grzybami jest jak z PiS. Łatwo jest się pomylić, a bald kosztuje życie

    odpowiedz

    • 2 (2)

    Zbyuuuu, w dniu 18-09-2023 12:51:21 napisał:

    Byłem ale znalozym trujoki

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Ja, w dniu 19-09-2023 09:05:08 napisał:

    Papiezakow jest dużo popularne w polsce

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Pomoc przy kontroli ZUS
od 50PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Analiza stanu bhp w firmie
od 50PLN
Zadaj pytanie
20PLN
Sporządzanie listy płac
od 50PLN
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
49PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Personalizowane zaproszenia na I komunię świętą
4,00PLN
0

50 gminnych pracowni komputerowych. Nabór do projektu "miniPAKT"

Podczas konferencji prasowej #w Olsztynie minister cyfryzacji Janusz Cieszyński ogłosił rozpoczęcie naboru do konkursu miniPAKT – gminne pracownie komputerowe. „miniPAKT, to konkurs grantowy, dzięki któremu JST będą mogły stworzyć u siebie kreatywną przestrzeń, która rozwinie nowe formy wzmacniania kompetencji cyfrowych wśród obywateli. Każdy samorząd może otrzymać 200 tys. na zorganizowanie takiej pracowni” – zaznaczył szef resortu cyfryzacji.

(czytaj więcej)
0

Międzynarodowy Dzień Głuchych i Języka Migowego. Ustanowiony w 1958 r.

Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień #Głuchych i Języka Migowego.

(czytaj więcej)
0

Pakiet edukacyjny „Rodzina Ulmów”. Materiały do wykorzystania na lekcjach

Zachęcamy do korzystania z materiałów edukacyjnych #przygotowanych przez Ośrodek Rozwoju Edukacji z okazji beatyfikacji rodziny Ulmów. Przybliżają one nie tylko historię rodziny z Markowej, ale także inne postaci ratujące Żydów w czasie II wojny światowej. Uczniowie i nauczyciele mogą wziąć udział także w różnych konkursach, których celem jest popularyzacja wiedzy o relacjach polsko-żydowskich w czasie okupacji niemieckiej oraz postawach Polaków udzielających pomocy swoim żydowskim sąsiadom.

(czytaj więcej)
0

Trwa sezon na grzyby. "Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj"

Zbieranie grzybów wymaga wiedzy oraz #doświadczenia.

(czytaj więcej)