Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki
fot. powierzone
Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości #schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.
Trudno wyobrazić sobie karnawał bez tortów, ciast, ciastek czy ciasteczek. W Tłusty Czwartek zwykle wybieramy jednak wypieki mniejsze i podzielne. Wszak ułatwia to kultywowanie tradycji, jaką jest częstowanie słodkościami współpracowników, przyjaciół czy rodziny. Właśnie pod tym kątem dobraliśmy nasze przepisy – po pierwsze faworki, inaczej zwane chrustami, to drugi po pączkach najpopularniejszy karnawałowy i tłustoczwartkowy przysmak. Po drugie proste, ale smaczne chrupiące ciasteczka i doskonałe herbatniki hiszpańskie. Ważnym składnikiem wszystkich tych wypieków, które z pewnością umilą wam ostatni czwartek karnawału, są wysokiej jakości jajka.
– Jaja są niezwykle ważne w wypiekach – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - Dlaczego? Po pierwsze to doskonały środek spulchniający. Zaś same żółtka to nośnik tłuszczu, dzięki któremu wypieki są lekkie i delikatne. Białka z kolei wpływają z kolei na prawidłową strukturę wypieku.
Faworki
Składniki:
50 dkg mąki, 8 żółtek jaj rozmiar M (Fermy Drobiu Jokiel), 5 dkg masła, 3 łyżki gęstej śmietany, szczypta soli, 2 łyżki octu, 15 dkg cukru pudru, opakowanie cukru wanilinowego, 60 dkg smalcu.
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i sól. Dodajemy ocet, dzięki czemu faworki wchłoną mniej tłuszczu. Zagniatamy ciasto, a gdy zacznie odstawać od miski przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkowujemy, następnie ponownie zwijamy i znowu rozwałkowujemy. Postępujemy tak przez ok. 20 minut, aż ciasto się napowietrzy. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce (8-10stC).
Kroimy ciasto na 4 równe kawałki. Jeden kładziemy na stolnicę, a pozostałe wkładamy do miski i przykrywamy. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 mm, posypując oszczędnie mąką. Rozwałkowane placki kładziemy na wilgotnych ściereczkach i przykrywamy takimi samymi, aby nie obeschły.
Kroimy na pasy o szerokości 3 cm i długości 10 cm. W środku każdego paska robimy nacięcie (3-4 cm) i przekładamy przez nie jeden koniec paska.
Wlewamy do rondla tłuszcz i rozgrzewamy go do temperatury 160-180C. W miseczce mieszamy cukier puder z cukrem wanilinowym. Wkładamy partiami do frytury, aby swobodnie pływały. Po chwili odwracamy na drugą stronę, dbając o to, aby w całości miały złocisty kolor. Usmażone kładziemy na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Układamy warstwami na talerzach i posypujemy cukrem pudrem.
Chrupiące ciasteczka
Składniki:
2 szklanki mąki, 1 jajko rozmiar M (Fermy Drobiu Jokiel), 1 szklanka wiórków kokosowych, ½ szklanki cukru, 1 szklanka masła, ¼ szklanki mleka, 1 łyżka cukru wanilinowego, cukier puder.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 1751 jajko. Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta i ucieramy na niskich obrotach miksera przez 1-2 min, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Nabieramy je łyżką i formujemy małe kulki, układamy na wyścielonej papierem do pieczenia blasze i delikatnie rozpłaszczamy dłonią zachowując 3-centymetrowe odstępy. Pieczemy przez 12-15 min na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Herbatniki hiszpańskie
Składniki:
Ciasto: 2 żółtka jaj rozmiar M (Fermy Drobiu Jokiel), 20 dkg masła, 40 dkg mąki, 15 dkg cukru pudru, 1 torebka cukru wanilinowego, 100 ml mleka.
Krem: 15 dkg gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki, 1 utłuczony goździk, mała śmietanka kremowa, wiórki kokosowe.
Sposób przygotowania:
Masło kroimy na małe kawałki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy, mieszamy. Mieszając, dodajemy masło i żółtka. Wlewamy mleko, a następnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180stC. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm. Wykrawamy dowolne kształty i układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Po wyciągnięciu z pieca oddzielamy ciastka od papieru i rozkładamy na stolnicy do wystygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy krem – rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy goździka i mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę podgrzewamy (nie zagotowujemy!) i łączymy z czekoladą. Studzimy.
Materiał: Sylwia Makowska
Czytaj również
- Pomysły na andrzejkowe przekąski. Łatwy do przygotowania przysmak
- Jesienne dania na talerzu. Zaskoczą najbardziej wybrednych gości
- Kulinarne psikusy. Słodkie desery z wykorzystaniem żółtego sera
- Szlachetne skarby lasu. Pomysły na rozgrzewające dania z grzybów
- Czas pieczonych warzyw. Pomysły na wrześniowe dania
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Podwyżka płacy minimalnej. Od stycznia pensje w górę
Od 1 stycznia 2025 roku wzrośnie minimalne wynagrodzenie #za pracę. Będzie ono wynosiło 4666 zł brutto, czyli 3510,92 netto. Obecnie obowiązuje stawka 4300 brutto.
(czytaj więcej)Jakie ryby na wigilijny stół? Warto sprawdzić skąd pochodzą
Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż #w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów.
(czytaj więcej)Zmienne warunki pogodowe i wzmożony ruch. Uważajmy na drogach
Już dziś wiele osób wyruszy w dalsze i bliższe trasy #w związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. W kolejnych dniach na drogach z pewnością nie zabraknie wzmożonego ruchu, zmiennych warunków pogodowych (opady deszczu, śniegu, miejscami gołoledź), ale też aktywności naszych służb. Ważne, żeby nie zabrakło również zdrowego rozsądku kierujących.
(czytaj więcej)Jak wybrać najlepszego karpia na wigilijny stół? Kilka wskazówek
Jak wybrać najlepszego karpia #na Wigilię. Święta tuż za rogiem, a karp to nieodłączny element wigilijnego stołu. Mamy kilka wskazówek, jak wybrać najlepszego. Smacznego i spokojnych przygotowań do Świąt!
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!