"Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Wyłoniono zwycięzców

fot. KGW Tupadły
Znamy wyniki XIIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.# Wśród laureatów nie zabrakło mieszkańców naszego powiatu.
Konkurs odbył się 12 maja podczas targów w Minikowie. Nagrody przyznano w kilku kategoriach. Poszczególne produkty oceniało jury, na czele z przewodniczącą Izabellą Byszewską z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Szczegółową listę nagrodzonych prezentujemy poniżej.
Laureaci i wyróżnieni:
„Najlepszy regionalny produkt żywnościowy”
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: KGW Łodzia za wykwintny pasztet z królika
I nagroda: KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za białą kiełbasę do żurku kujawskiego
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: OL-MAT Sp. z o.o. za węgorza wędzonego w zalewie octowej
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Spółdzielnia Mleczarska w Lisewie za ser „Lisewski Gospodarz
Beata Pietras za kujawską kiełbasę dziadka Zygmunta
Stowarzyszenie Aktywna Wieś Słup za kiełbasę słoikową
KGW w Nieżywięciu za śledzia ala puszka
Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o.o. za ser Czedar ślesiński
W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Przedsiębiorstwo ELPOL Elżbieta Muzolf za przecier z owoców bzu czarnego
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda KGW Białe za szpajzę – leguminę
KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za powidła bez mieszania
KGW w Tupadłach za babkę gotowaną
Arleta Bruska za babkę ryżową z musem malinowym
Grażyna Gronczewska za ciasteczka kruche wyciskane
• W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Krzysztof Leśniewski za ziołowe herbaty pałuckie
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: KGW Pturek za nalewkę jeżynową
• Winnica Tulibowo Filip Kotarski za wino Haskap z jagody kamczackiej
• Inne produkty regionalne:
I nagroda: KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za grzybki marynowane w zalewie słodko-kwaśnej
„Najlepsza potrawa regionalna”
I miejsce KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za szczawiówkę oraz żeberka w powidłach śliwkowych
II miejsce Zespół Szkół Technicznych ze Żnina za zupę szczawiową z omletem oraz szynkę w cieście biszkoptowym
III miejsce KGW w Mroczy za Dary lasu – polewkę grzybową i pieczeń z dzika
Wyróżnienie:
KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za duszonego dzika z ciapkapustą
Nominację do nagrody „Perła 2024” otrzymały następujące produkty:
1. Masarnia Władysławowo Andrzej Zawistowski za kiełbasę białą z weka
2. E.M. Chabowscy Gospodarstwo sadownicze za przetarte powidła wiśniowe
3. KGW Czołówek Krystyna Grysiak za chrzanowy chleb
4. KGW Jagna Tłuchowo za pączki ziemniaczano-dyniowe
5. KGW w Brzozowie za Brzozowskie serduszka
6. "Gruczniak" Elżbieta Górska za piwo „Gruczniak” pils
oraz potrawy:
1. KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za szczawiówkę oraz żeberka w powidłach śliwkowych.
Czytaj również
- Gigantki Kujaw i Pomorza. Konkurs dla uczniów
- Powiatowy konkurs o profilaktyce. Zakres pytań był szeroki
- Konkurs wiedzy o samorządzie. Zwyciężyła uczennica z naszego powiatu
- Wojewódzki konkurs. im. E. Zawackiej. Wśród laureatów uczniowie z powiatu
- Konkurs Plastyczny "Wielkanoc w sztuce". Znamy wyniki
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Zwolnienia lekarskie wystawione w 2024 roku. Podsumowanie ZUS

W ubiegłym roku Polacy chorowali nieco# częściej i dłużej. Lekarze w całym kraju wystawili 27,4 mln zwolnień lekarskich, co przełożyło się na 290 mln dni niezdolności do pracy. Oznacza to wzrost o 400 tys. zaświadczeń w porównaniu do roku 2023 oraz wzrost o 2,8 mln dni absencji. Przynajmniej raz w ciągu całego 2024 roku na zwolnieniu lekarskim przebywało 7,7 mln osób, z czego 7,1 mln to ubezpieczeni w ZUS.
(czytaj więcej)Ciechocińskie tężnie. Coraz bliżej wpisania na listę UNESCO

Zespół zabytkowej warzelni soli w Ciechocinku# został zarekomendowany przez Komitet ds. Światowego Dziedzictwa Kulturowego w Polsce do wpisania na krajową listę informacyjną, która otwiera drogę do międzynarodowego uhonorowania naszego unikatowego zabytku techniki i wpisania go na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Ziemi. Jak możesz się zaangażować?

22 kwietnia swój dzień obchodzi # Ziemia. Pierwszy w historii Dzień Ziemi odbył się w 1970 roku, a jego idea została zapoczątkowana przez amerykańskiego senatora Gaylorda Nelsona, który będąc w 1969 roku świadkiem katastrofy ekologicznej postanowił taki dzień zorganizować.
(czytaj więcej)Zarezerwuj wizytę w ZUS online. Na konkretny dzień i godzinę

Nie trzeba wychodzić z domu, aby załatwić sprawy w ZUS-ie.# Z pracownikiem Zakładu można porozmawiać, nawiązując połączenie wideo podczas e-wizyty. Rezerwację takiego spotkania można dokonać nie tylko na stronie zus.pl, ale także za pośrednictwem aplikacji mZUS oraz aplikacji mObywatel.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!