"Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Wyłoniono zwycięzców
fot. KGW Tupadły
Znamy wyniki XIIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.# Wśród laureatów nie zabrakło mieszkańców naszego powiatu.
Konkurs odbył się 12 maja podczas targów w Minikowie. Nagrody przyznano w kilku kategoriach. Poszczególne produkty oceniało jury, na czele z przewodniczącą Izabellą Byszewską z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Szczegółową listę nagrodzonych prezentujemy poniżej.
Laureaci i wyróżnieni:
„Najlepszy regionalny produkt żywnościowy”
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: KGW Łodzia za wykwintny pasztet z królika
I nagroda: KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za białą kiełbasę do żurku kujawskiego
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: OL-MAT Sp. z o.o. za węgorza wędzonego w zalewie octowej
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Spółdzielnia Mleczarska w Lisewie za ser „Lisewski Gospodarz
Beata Pietras za kujawską kiełbasę dziadka Zygmunta
Stowarzyszenie Aktywna Wieś Słup za kiełbasę słoikową
KGW w Nieżywięciu za śledzia ala puszka
Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o.o. za ser Czedar ślesiński
W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Przedsiębiorstwo ELPOL Elżbieta Muzolf za przecier z owoców bzu czarnego
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda KGW Białe za szpajzę – leguminę
KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za powidła bez mieszania
KGW w Tupadłach za babkę gotowaną
Arleta Bruska za babkę ryżową z musem malinowym
Grażyna Gronczewska za ciasteczka kruche wyciskane
• W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Krzysztof Leśniewski za ziołowe herbaty pałuckie
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: KGW Pturek za nalewkę jeżynową
• Winnica Tulibowo Filip Kotarski za wino Haskap z jagody kamczackiej
• Inne produkty regionalne:
I nagroda: KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za grzybki marynowane w zalewie słodko-kwaśnej
„Najlepsza potrawa regionalna”
I miejsce KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za szczawiówkę oraz żeberka w powidłach śliwkowych
II miejsce Zespół Szkół Technicznych ze Żnina za zupę szczawiową z omletem oraz szynkę w cieście biszkoptowym
III miejsce KGW w Mroczy za Dary lasu – polewkę grzybową i pieczeń z dzika
Wyróżnienie:
KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za duszonego dzika z ciapkapustą
Nominację do nagrody „Perła 2024” otrzymały następujące produkty:
1. Masarnia Władysławowo Andrzej Zawistowski za kiełbasę białą z weka
2. E.M. Chabowscy Gospodarstwo sadownicze za przetarte powidła wiśniowe
3. KGW Czołówek Krystyna Grysiak za chrzanowy chleb
4. KGW Jagna Tłuchowo za pączki ziemniaczano-dyniowe
5. KGW w Brzozowie za Brzozowskie serduszka
6. "Gruczniak" Elżbieta Górska za piwo „Gruczniak” pils
oraz potrawy:
1. KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za szczawiówkę oraz żeberka w powidłach śliwkowych.
Czytaj również
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Operacja pk. "Feniks". Wysiłek żołnierzy i potężna operacja logistyczna
Trwająca od 23 września operacja pk. Feniks to wysiłek #żołnierzy, ale również potężna operacja logistyczna. Żołnierz najedzony, wypoczęty i zaopatrzony w suchy, czysty mundur to żołnierz skuteczny. Właśnie dlatego logistycy przyjeżdżają pierwsi i po zakończeniu operacji wyjadą ostatni. Jest to wspólny wysiłek 5 rodzajów Sił Zbrojnych RP.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Walki z Otyłością. Wystarczy zmiana nawyków
Ponad połowa Polaków powyżej #15 r.ż. ma nadwagę. Prawie co czwarty jest otyły. Każdy z nich ryzykuje rozwój nadciśnienia, cukrzycy typu 2 i wielu innych schorzeń. Otyłość przyczynia się też do pogorszenia jakości i skrócenia długości życia.
(czytaj więcej)Cyberzagrożenia w pracy zdalnej. O czym należy pamiętać?
Praca zdalna to dziś bardzo cenione rozwiązanie# na rynku pracy. Pozwala na większą elastyczność, oszczędza czas spędzany na dojazdach oraz sprzyja równowadze między życiem zawodowym a prywatnym. Jednak wraz z tymi korzyściami wzrasta także ryzyko cyberzagrożeń, które mogą zagrażać bezpieczeństwu firmowych danych. Z okazji Miesiąca Cyberbezpieczeństwa Ministerstwo Cyfryzacji przypomina, że praca zdalna, choć wygodna i popularna, niesie za sobą ryzyko cyberataków.
(czytaj więcej)Cmentarze w naszym województwie. Większość zlokalizowana jest na wsiach
Według stanu na 31 grudnia 2023 r. w województwie kujawsko-pomorskim# znajdowało się 1179 cmentarzy o łącznej powierzchni 965,9 ha. W miastach zlokalizowanych było 175 cmentarzy o powierzchni 468,0 ha, natomiast na wsiach znajdowały się 1004 cmentarze o powierzchni 497,9 ha.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!