Dziś mamy 26 października 2024, sobota, imieniny obchodzą:

13 maja 2024

"Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Wyłoniono zwycięzców

fot. KGW Tupadły

fot. KGW Tupadły

Znamy wyniki XIIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.# Wśród laureatów nie zabrakło mieszkańców naszego powiatu.

Konkurs odbył się 12 maja podczas targów w Minikowie. Nagrody przyznano w kilku kategoriach. Poszczególne produkty oceniało jury, na czele z przewodniczącą Izabellą Byszewską z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Szczegółową listę nagrodzonych prezentujemy poniżej.

Laureaci i wyróżnieni:

„Najlepszy regionalny produkt żywnościowy”

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: KGW Łodzia za wykwintny pasztet z królika

I nagroda: KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za białą kiełbasę do żurku kujawskiego

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: OL-MAT Sp. z o.o. za węgorza wędzonego w zalewie octowej

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Spółdzielnia Mleczarska w Lisewie za ser „Lisewski Gospodarz

Beata Pietras za kujawską kiełbasę dziadka Zygmunta

Stowarzyszenie Aktywna Wieś Słup za kiełbasę słoikową

KGW w Nieżywięciu za śledzia ala puszka

Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o.o. za ser Czedar ślesiński

W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: Przedsiębiorstwo ELPOL Elżbieta Muzolf za przecier z owoców bzu czarnego

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda KGW Białe za szpajzę – leguminę

KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za powidła bez mieszania

KGW w Tupadłach za babkę gotowaną

Arleta Bruska za babkę ryżową z musem malinowym

Grażyna Gronczewska za ciasteczka kruche wyciskane

• W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: Krzysztof Leśniewski za ziołowe herbaty pałuckie

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: KGW Pturek za nalewkę jeżynową

• Winnica Tulibowo Filip Kotarski za wino Haskap z jagody kamczackiej

• Inne produkty regionalne:

I nagroda: KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za grzybki marynowane w zalewie słodko-kwaśnej

„Najlepsza potrawa regionalna”

I miejsce KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za szczawiówkę oraz żeberka w powidłach śliwkowych

II miejsce Zespół Szkół Technicznych ze Żnina za zupę szczawiową z omletem oraz szynkę w cieście biszkoptowym

III miejsce KGW w Mroczy za Dary lasu – polewkę grzybową i pieczeń z dzika

Wyróżnienie:

KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za duszonego dzika z ciapkapustą

Nominację do nagrody „Perła 2024” otrzymały następujące produkty:

1. Masarnia Władysławowo Andrzej Zawistowski za kiełbasę białą z weka

2. E.M. Chabowscy Gospodarstwo sadownicze za przetarte powidła wiśniowe

3. KGW Czołówek Krystyna Grysiak za chrzanowy chleb

4. KGW Jagna Tłuchowo za pączki ziemniaczano-dyniowe

5. KGW w Brzozowie za Brzozowskie serduszka

6. "Gruczniak" Elżbieta Górska za piwo „Gruczniak” pils

oraz potrawy:

1. KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za szczawiówkę oraz żeberka w powidłach śliwkowych.

Oceń artykuł: 26 32

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Audyt środowiskowy
3000PLN
Szkolenie z HACCP
80PLN
Zadaj pytanie
40PLN
0

Operacja pk. "Feniks". Wysiłek żołnierzy i potężna operacja logistyczna

Trwająca od 23 września operacja pk. Feniks to wysiłek #żołnierzy, ale również potężna operacja logistyczna. Żołnierz najedzony, wypoczęty i zaopatrzony w suchy, czysty mundur to żołnierz skuteczny. Właśnie dlatego logistycy przyjeżdżają pierwsi i po zakończeniu operacji wyjadą ostatni. Jest to wspólny wysiłek 5 rodzajów Sił Zbrojnych RP.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Walki z Otyłością. Wystarczy zmiana nawyków

Ponad połowa Polaków powyżej #15 r.ż. ma nadwagę. Prawie co czwarty jest otyły. Każdy z nich ryzykuje rozwój nadciśnienia, cukrzycy typu 2 i wielu innych schorzeń. Otyłość przyczynia się też do pogorszenia jakości i skrócenia długości życia.

(czytaj więcej)
0

Cyberzagrożenia w pracy zdalnej. O czym należy pamiętać?

Praca zdalna to dziś bardzo cenione rozwiązanie# na rynku pracy. Pozwala na większą elastyczność, oszczędza czas spędzany na dojazdach oraz sprzyja równowadze między życiem zawodowym a prywatnym. Jednak wraz z tymi korzyściami wzrasta także ryzyko cyberzagrożeń, które mogą zagrażać bezpieczeństwu firmowych danych. Z okazji Miesiąca Cyberbezpieczeństwa Ministerstwo Cyfryzacji przypomina, że praca zdalna, choć wygodna i popularna, niesie za sobą ryzyko cyberataków.

(czytaj więcej)
0

Cmentarze w naszym województwie. Większość zlokalizowana jest na wsiach

Według stanu na 31 grudnia 2023 r. w województwie kujawsko-pomorskim# znajdowało się 1179 cmentarzy o łącznej powierzchni 965,9 ha. W miastach zlokalizowanych było 175 cmentarzy o powierzchni 468,0 ha, natomiast na wsiach znajdowały się 1004 cmentarze o powierzchni 497,9 ha.

(czytaj więcej)