Zmarła Barbara Kozłowska-Mencfel. Nie żyje wieloletnia nauczycielka
fot. ZSCKR w Samostrzelu
18 grudnia 2024 roku zmarła wieloletnia nauczycielka #w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Samostrzelu, pani Barbara Kozłowska- Mencfel.
Przez 31 lat uczyła chemii, była również wychowawczynią wielu pokoleń absolwentów technikum w Samostrzelu.
Urodziła się 23 sierpnia 1940 r. w Wilnie, skąd w 1946 roku z rodzicami i rodzeństwem wyjechała do Lęborka. W 1963 roku ukończyła studia na Wydziale Biologii i Nauk o Ziemi na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. W latach 1963- 1966 pracowała jako nauczycielka biologii i chemii w Liceum Ogólnokształcącym w Stargardzie Szczecińskim, a przez kolejne sześć lat mieszkała w Bułgarii, kierując laboratorium chemicznym w zakładzie przemysłowym w Kazanłyku. W 1972 powróciła do Polski i podjęła pracę w charakterze nauczycielki chemii w ZSCKR w Samostrzelu. W 2003 roku przeszła na emeryturę.
W pamięci absolwentów, nauczycieli i pracowników pozostanie jako niezwykle mądra, życzliwa i dobra osoba, oddana swojej pracy i uczniom. Na zawsze pozostanie w naszej pamięci.
Pogrzeb Barbary Kozłowskiej-Mencfel odbędzie się 7 stycznia 2025 o godz. 11.00 w kościele i na cmentarzu w Sadkach.
Materiał: Małgorzata Ciechanowska
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Czytaj również
- Nie żyje Wanda Król. Czynnie angażowała się w życie społeczne
- Ostatnia droga śp. Marii Sapichowskiej. Odeszła najstarsza mieszkanka gminy
- Nie żyje najstarsza mieszkanka gminy Maria Sapichowska. Miała 102 lata
- Zmarł ks. Jan Buczkowski. Był proboszczem parafii w Radziczu
- Nie żyje Krystyna Krzemkowska. Autorytet dla pokoleń niewidomych
Drugi dzień świąt. Podczas mszy w kościele święci się owies
Drugi dzień świąt bożonarodzeniowych poświęcony jest# św. Szczepanowi – pierwszemu męczennikowi za wiarę chrześcijańską, znanemu z głębokiej wiary i mocy czynienia cudów. Został ukamienowany, gdy przyznał się przed sanhedrynem do wiary w Chrystusa (tradycyjna kara za bluźnierstwo).
(czytaj więcej)Nie marnuj jedzenia. Co nadaje się do zamrożenia?
Zamrażanie żywności to doskonały sposób na zachowanie świeżości# i smaku produktów przez dłuższy czas. To nie tylko oszczędza czas, ale także pomaga uniknąć marnowania jedzenia.
(czytaj więcej)Szopki z bogatą tradycją. Zachwycają swoją wyjątkowością
Tradycja szopkarska w Krakowie trwa nieprzerwanie od XIX wieku#. Pierwotnie wykonywaniem szopek trudnili się rzemieślnicy z ówczesnych przedmieść Krakowa, szczególnie Krowodrzy i Zwierzyńca.
(czytaj więcej)Narodowy Dzień Zwycięskiego Powstania Wielkopolskiego. Bohaterski zryw
27 grudnia obchodzimy Narodowy Dzień #Zwycięskiego Powstania Wielkopolskiego. Upamiętniamy w ten sposób zwycięski zryw Polaków przeciwko Niemcom z lat 1918–1919 i składamy hołd jego bohaterskim uczestnikom.
(czytaj więcej)