Dziś mamy 21 listopada 2024, czwartek, imieniny obchodzą:

10 listopada 2024

O regionalnych smakach i tradycjach. Trzy wykłady i degustacja

fot. PM

fot. PM

Doskonałą okazję, by zgłębić regionalne smaki i tradycje, mieli uczestnicy# II Forum Dziedzictwa Kulinarnego Krajny i Pałuk, które odbyło się 10 listopada w sali konferencyjnej Nakielskiego Ośrodka Kultury. Wydarzenie zorganizowała fundacja Saluto Culina przy współpracy NOK.

 

Uczestników wydarzenia przywitała wiceprezes fundacji Alicja Jędrzejczak. Podczas Forum odbyły się 3 wyjątkowe wykłady dotyczące kultury oraz kuchni Krajny i Pałuk. Pochodząca z Nakła Joanna Skiera opowiedziała o historii i unikalnych wzorach haftu krajeńskiego, który od wieków stanowi nieodłączną część dziedzictwa kulturowego naszego regionu. Podczas wykładu można było dowiedzieć się, jak haft krajeński ewoluował na przestrzeni lat. Kolejny wykład zaprezentowała Margareta Machnik-Król - nauczycielka z pasją, promotorka zdrowego stylu życia i odżywiania, która podzieliła się swoją wiedzą na temat tradycyjnych potraw w kontekście współczesnych trendów zdrowego żywienia, łącząc tradycję z nowoczesnym podejściem do zdrowia. Szef kuchni i ekspert kulinarny Szymon Brukwicki mówił natomiast o tradycyjnych przepisach i ich znaczeniu we współczesnej kuchni. Wydarzenie uświetnił występ zespołu ludowego "Błękit Krajny" z Łobżenicy, który, poprzez śpiew, przybliżył folklor naszego regionu.

Na koniec uczestnicy wydarzenia mieli okazję spróbować tradycyjnych potraw takich jak: kluchy ziemniaczane z kapustą kiszoną, gulasz z gęsich żołądków, pasztet w trzech smakach i gulasz wieprzowy z warzywami. Do ich dyspozycji były także kawa i ciasto. Wszystkie pyszności przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich z Samostrzela, Olszewki, „Chwalibabki” z Chwaliszewa i 'Niezapominajki” z Dębna oraz uczniowie z ZS w Lubaszczu i ZSS w Karnowie.

Wydarzenie było doskonałą okazją nie tylko do poznania tradycji kulinarnych, ale również do spędzenia czasu w miłej atmosferze.

Oceń artykuł: 6 3

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
189PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
KOBIZE
500PLN
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach
500PLN
Rejestracja BDO
500PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
0

Dopłaty do zakupu aut elektrycznych? Konsultacje projektu programu

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska# i Gospodarki Wodnej przedstawia do konsultacji projekt programu dopłat do zakupu, leasingu i wynajmu długoterminowego aut elektrycznych.

(czytaj więcej)
0

Urzędowe listy polecone. Od stycznia na skrzynce mailowej

Od 1 stycznia 2025 r. będzie można otrzymywać i wysyłać pisma urzędowe #poprzez e-Doręczenia, czyli elektroniczny odpowiednik listu poleconego za potwierdzeniem odbioru. Dzięki tej usłudze obywatele, firmy oraz podmioty publiczne otrzymają możliwość wymiany korespondencji poprzez wygodny i bezpieczny system doręczeń elektronicznych. To kolejny istotny krok w cyfryzacji administracji państwowej.

(czytaj więcej)
0

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach. Używaj odpowiedzialnie

W trwającym od 18 do 24 listopada Światowym Tygodniu# Wiedzy o Antybiotykach Główny Inspektorat Farmaceutyczny przypomina najważniejsze zasady stosowania antybiotyków.

(czytaj więcej)
0

Zadbaj o swoje zdrowie. Zwróć uwagę na oznaczenia produktów

Data minimalnej trwałości# „Najlepiej spożyć przed” i data przydatności do spożycia „Należy spożyć do” – to dwa różne oznaczenia.

(czytaj więcej)