Dziś mamy 25 października 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

16 października 2020

Ruszyły wypłaty zaliczek. Ile wynoszą stawki dla poszczególnych dopłat?

Dzisiaj, 16 października, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczęła #wypłatę zaliczek na poczet płatności bezpośrednich za 2020 rok oraz zaliczek na poczet płatności obszarowych PROW.

W tegorocznej kampanii wnioski o przyznanie płatności bezpośrednich złożyło 1,3 mln rolników, a koperta finansowa przeznaczona na realizację tych płatności wynosi 15,5 mld zł.

Zaliczki w 2020 r. wypłacane będą polskim rolnikom na najwyższym dopuszczonym w Unii Europejskiej poziomie i w przypadku dopłat bezpośrednich wynoszą 70 proc., a w przypadku płatności obszarowych PROW - 85 proc.

W tym roku stawki dla poszczególnych dopłat wynoszą:

- jednolita płatność obszarowa: 483,79 zł na hektar powierzchni obszaru zatwierdzonego do płatności
- płatność za zazielenienie: 323,85 zł na hektar powierzchni obszaru zatwierdzonego do płatności
- płatność związana do zwierząt:

1) bydło – 326,76 zł za sztukę zwierzęcia gatunku bydło domowe (Bos taurus);

2) krowy – 412,11 zł za sztukę samicy gatunku bydło domowe (Bos taurus);

3) owce – 111,12 zł za sztukę samicy gatunku owca domowa (Ovis aries);

4) kozy – 52,57 zł za sztukę samicy gatunku koza domowa (Capra hircus).
- płatność dla młodego rolnika: 256,62 zł na hektar powierzchni obszaru zatwierdzonego do płatności
- płatność dodatkowa: 182,02 zł na hektar powierzchni obszaru zatwierdzonego do płatności
- płatność związana do powierzchni upraw:

1) rośliny strączkowe na ziarno:
a) 724,38 zł na hektar powierzchni obszaru zatwierdzonego do płatności nieprzekraczającej 75 ha,
b) 362,19 zł na hektar powierzchni obszaru zatwierdzonego do tej płatności przekraczającej 75 ha;

2) rośliny pastewne – 468,05 zł na hektar powierzchni obszaru zatwierdzonego do płatności;

3) ziemniaki skrobiowe – 1128,24 zł na hektar powierzchni obszaru zatwierdzonego do płatności;

4) buraki cukrowe – 1516,30 zł na hektar powierzchni obszaru zatwierdzonego do płatności;

5) pomidory – 2575,02 zł na hektar powierzchni obszaru zatwierdzonego do płatności;

6) chmiel – 2072,01 zł na hektar powierzchni obszaru zatwierdzonego do płatności;

7) truskawki – 1204,72 zł na hektar powierzchni obszaru zatwierdzonego do płatności;

8) len – 492,28 zł na hektar powierzchni obszaru zatwierdzonego do płatności;

9) konopie włókniste – 127,16 zł na hektar powierzchni obszaru zatwierdzonego do płatności.
- płatność niezwiązana do tytoniu:
1) 3,11 zł na kilogram tytoniu jasnego z grupy odmian Virginia;
2) 2,19 zł na kilogram tytoniu jasnego odmian typu Burley, tytoniu ciemnego suszonego powietrzem oraz tytoniu ciemnego suszonego powietrzem z możliwością dosuszenia i wędzenia.

W pierwszym dniu płatności zaliczkowe zostaną zrealizowane dla ponad 88 tys. rolników w wysokości 549 mln zł, a w ciągu trzech pierwszych dni dla ponad 243 tys. rolników na kwotę 1,546 mld zł.

Przekazywanie zaliczek zakończy się 30 listopada 2020 r., a od 1 grudnia rozpocznie się realizacja płatności końcowych.
Więcej informacji pod bezpłatnym numerem infolinii 800 38 00 84.

Materiał: ARiMR

Oceń artykuł: 5 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (4) Zgłoś naruszenie zasad

    • -5 (15)

    maxiu, w dniu 16-10-2020 14:51:33 napisał:

    W dzisiejszych czasach rolnik to BIZNESMEN pełną parą, dlaczego zatem płaci śmieszne, groszowe składki krus? a nie jak każdy inny biznesmen wielkie składki ZUS? Kupują ciężkie sprzęty na które dostają dotacje z Unii i dodatkowo za ten sam sprzęt otrzymują pełen zwrot podatku z US. Defakto jego własny wkład w sprzęt to JEGO śmieszy wkład. Czy według Was to sprawiedliwe???

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (2)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Botox i wypełniacze
Botox zmarszczki lwie
Nowoczesne zabiegi laserowe
Posnet Mobile HS EJ
sugerowana cena producenta: 1586,70PLN
Kasa fiskalna ONLINE FAREX PRO300
1299PLN PROMOCJAPLN
Żel UV 5ml
7,50PLN
Mysz optyczna USB MT1091
19,90PLN
Meble systemowe Dąb Sonoma/ Biały Połysk
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)