Uczestnikom marszu dopisała pogoda. Trasa liczyła niemal 8 kilometrów

fot. Ewa Hałas
Wczoraj, tj. 16 marca w czwartek, rozpoczęliśmy III sezon cyklu "Sołectwa z kijkami".
Dopisała piękna, słoneczna, bezwietrzna pogoda, choć jak dotąd wiosna nas jeszcze na dobre nie przywitała… Uczestnicy zmierzyli się z niemal 8 kilometrową trasą wiodącą ścieżkami polnymi i leśnymi przy malowniczo zachodzącym słońcu. Trasę pokonali wszyscy!
Po marszu czekał na nas pyszny poczęstunek przygotowany przez KGW m.in. ziemniaki w mundurkach z twarożkiem, chleb ze smalcem i ogórkiem, bigos, ciasta i ciepłe gofry z konfiturami.
Z serca dziękujemy za poczęstunek i przemiłą atmosferę.
Dziękujemy wszystkim osobom, które dotarły do Turzyna, by w tegorocznej edycji poznawać piękne tereny gminy Kcynia, świetnie się przy tym bawiąc. Dziękujemy Panu Burmistrzowi Markowi Szarudze za objęcie patronatem III cyklu sołectw z kijkami, za wsparcie naszych działań, za zaufanie.
Wczorajszy marsz realizowany był w ramach projektu Fundacji BGK – Generacja 6.0. Kolejne marsze zaplanowane są w sołectwie Piotrowo, Górki Zagajne, Sierniki, Nowa Wieś Not., Łankowice.
Szczegóły już wkrótce. Zapraszamy!
Materiał: Ewa Hałas / UM Kcynia
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria








Czytaj również
- Koncert w kcyńskim Sanktuarium. Wystąpili Chór Akatyst i Zespół Pałuki
- "Mikołaj Kopernik - Człowiek renesansu". Spotkanie słuchaczy UTW
- Przemarsz z Marzanną i ognisko. W Siernikach już pożegnano zimę
- Projekcja filmu "Głód Wolności- Hunger for Freedom”. Bezpłatne wejściówki
- Spotkanie w ramach Programu Generacja 6.0. Warsztaty dla seniorów
Jak przechowywać mięso i wędliny? Pamiętajmy o kilku zasadach

Właściwe przechowywanie mięsa i wędlin to niezwykle istotna kwestia, mająca ogromny wpływ# nie tylko na smak produktów, ale przede wszystkim na obecność niebezpiecznych dla zdrowia drobnoustrojów. Zatem jeśli chcemy jeść pewne i świeże produkty mięsne, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach dotyczących przechowywania.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Gruźlicy. Jakie są najczęstsze objawy tej choroby?

Światowy Dzień Gruźlicy obchodzony był 24 marca dla upamiętnienia dnia, w którym #niemiecki mikrobiolog Robert Koch odkrył prątek gruźlicy. Święto zainicjowała 100 lat później Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) - 24 marca 1982 r., aby podnosić świadomość i szerzyć wiedzę.
(czytaj więcej)Jak wspierać osobę chorą na nowotwór? Słowa mają wielką moc

W obchodzony 4 lutego Światowy Dzień Walki z Rakiem szczególnego znaczenia nabierają słowa: „jestem blisko” oraz „kocham Cię”.# W obliczu choroby onkologicznej bliskość drugiej osoby i słowa wsparcia mają ogromną moc.
(czytaj więcej)Warto zadbać o odpowiednią dietę. Nie powinno zabraknąć jajek i warzyw

Z dnia na dzień robi się cieplej, a natura wraca do życia. Po zimowych miesiącach chętnie #zwiększamy aktywność na świeżym powietrzu, co stanowi często spore wyzwanie dla naszego organizmu. Aby dobrze wejść w wiosenny czas, warto zadbać o odpowiednią dietę, w której na pewno nie powinno zabraknąć warzyw i jajek.
(czytaj więcej)