Dziś mamy 18 maja 2024, sobota, imieniny obchodzą:

04 maja 2024

Upały sprzyjają psuciu się żywności. Zachowaj ostrożność

fot. GIS

fot. GIS

Wysokie temperatury otoczenia sprzyjają szybkiemu rozwojowi #drobnoustrojów i psuciu się żywności. Przechowywanie jedzenia w odpowiednich warunkach, zarówno w sklepie, jak i w domu, jest kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Podczas przygotowywania i przechowywania żywności w upalne dni szczególnie pamiętaj o zasadach bezpieczeństwa żywności. Przechowywanie żywności w nieodpowiednich warunkach termicznych i późniejsza ich konsumpcja może doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

Na co warto zwrócić uwagę w upalne dni

W celu zachowania bezpieczeństwa żywności, którą kupujemy, przechowujemy i przygotowujemy najlepszym drogowskazem jest dokument Światowej Organizacji Zdrowia – 5 kroków do bezpieczniejszej żywności.

Przed zakupami i w ich trakcie:

  • przed wizytą w sklepie zaplanuj listę zakupów; uwzględnij ilość jedzenia, jaką jesteś w stanie przetworzyć i zjeść, żeby ograniczyć marnowanie żywności oraz ilość odpadów,
  • w trakcie zakupów zawsze zapoznaj się z oznakowaniem produktu, w szczególności z warunkami przechowywania oraz terminem przydatności do spożycia lub datą minimalnej trwałości,
  • w trakcie zakupów dokładnie obejrzyj produkt pod kątem śladów zepsucia czy uszkodzeń; sprawdź, czy opakowanie jest szczelne i nieuszkodzone. Szczególnie zwróć uwagę na mięsa, ryby, nabiał oraz przetwory z jaj,
  • jako pierwsze do koszyka powinny trafić produkty przechowywane w temperaturze pokojowej, takie jak makarony, kasze; produkty chłodzone i mrożone powinny być wybierane i wkładane do koszyka jako ostatnie, tak aby czas przebywania produktów w temperaturze otoczenia był jak najkrótszy.

Po zakupach

  • w upalne dni lub w przypadku podroży dłuższych niż 30 minut do transportu zakupów przyda ci się specjalna torba z izolacją lub chłodząca; zadbaj, aby czas podróży ze sklepu do domu był jak najkrótszy,
  • po powrocie ze sklepu nie zwlekaj z rozpakowaniem zakupów, w szczególności produktów chłodzonych i mrożonych; informacje o tym, w jaki sposób i w jakiej temperaturze powinno przechowywać się dany produkt, znajdziesz na etykiecie produktu.

Przygotowywanie posiłków:

  • na początku przygotuj stanowisko pracy oraz zadbaj o higienę osobistą; myj ręce tak często jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością i po nim, zwłaszcza z surowymi jajami, mięsem czy owocami morza,
  • utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni, usuń z nich zbędne przedmioty,
  • do przygotowywania potraw z wykorzystaniem mięs, owoców morza, jaj używaj oddzielnych sprzętów, jak np. deska czy nóż, tak aby nie dopuścić do zanieczyszczenia krzyżowego,
  • do przygotowywania potraw wybieraj świeżą żywność,
  • przed przeniesieniem warzyw i owoców w miejsce przygotowywania posiłku usuń z nich ziemię, niejadalne części, wszelkie obce ciała z ich powierzchni oraz dokładnie je umyj – zwróć szczególną uwagę na dokładne mycie owoców i warzyw, kiedy zamierzasz spożywać je na surowo,
  • nie zaleca się myć surowego mięsa przed planowaną obróbką termiczną, w celu uniknięcia zanieczyszczenia krzyżowego,
  • do mycia nie używaj wody wątpliwej jakości oraz z nieznanego źródła,
  • podczas przygotowywania żywności zwracaj szczególną uwagę na temperaturę; właściwa obróbka termiczna zabija większość niebezpiecznych mikroorganizmów, jednak aby do tego doszło, temperatura musi osiągnąć odpowiedni poziom (powyżej 70℃) w odpowiednim czasie – w zależności od zastosowanego procesu obróbki termicznej.

Przechowywanie żywności:

  • po przygotowaniu żywności oceń jej teksturę, barwę oraz zapach,
  • przygotowanych dań nie pozostawiaj w temperaturze otoczenia przez okres dłuższy niż 2 godziny. W szczególności zwróć uwagę na dania podawane na surowo lub półsurowo, jak np. tatar czy sushi, oraz produkty takie jak np. krem w ciastach czy bita śmietana,
  • utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze jest najlepszym sposobem na zapobieganie wzrostowi drobnoustrojów oraz spowolnienie ich rozwoju,
  • gotowe dania, po uprzednim wystudzeniu, należy przechowywać w chłodzonym miejscu, a najlepiej w lodówce,
  •  podczas przechowywania produktów przede wszystkim oddziel żywność surową od ugotowanej,
  • w lodówce ugotowaną żywność przechowuj nad surową, aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego,
  • staraj się odgrzewać żywność w odpowiedniej ilości, jaką jesteś w stanie spożyć; podczas odgrzewania żywności pamiętaj o właściwej obróbce termicznej,
  • żywność, której nie będziesz w stanie przetworzyć lub spożyć, możesz zamrozić lub podzielić się z innymi,
  • pamiętaj, że ujemne temperatury skutecznie ograniczają rozwój mikroorganizmów, jednak nie hamują zachodzących zmian chemicznych czy fizycznych - jeśli mrozisz lub ofiarowujesz żywność, zawsze zaznacz na opakowaniu datę przygotowania i/lub zamrożenia.

Materiał: GIS

Oceń artykuł: 8 7

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Rejestracja BDO
500PLN
Aparat dla dzieci
99,00 złPLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Zadaj pytanie
20PLN
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
0

"Przybij Piątkę z CSWOT". Bieg terenowy z przeszkodami

Centrum Szkolenia Wojsk Obrony Terytorialnej #zaprasza wszystkich biegaczy na wyjątkowy bieg terenowy pod nazwą „Przybij Piątkę z CSWOT”, który odbędzie się już 25 maja br. na terenie Gospodarstwa Szkółkarskiego Bielawy.

(czytaj więcej)
0

Leczenie boreliozy metodą ILADS. Nałożono pierwszą karę pieniężną

Podsumowanie działań Rzecznika Praw Pacjenta w zakresie leczenia# boreliozy metodą ILADS i pierwsza kara pieniężna nałożona w tej sprawie.

(czytaj więcej)
0

Dzień Mostowca. "Znani i szanowani na całym świecie"

Nieco ponad 10 tys. obiektów mostowych znajduje się #w zarządzie Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. Ich łączna długość wynosi ok. 570 km, a powierzchnia to ok. 8,4 mln m². Wiele z tych mostów zaliczanych jest do wyjątkowych dzieł sztuki inżynieryjnej. Nie mogłyby jednak powstać, gdyby nie praca wybitnych specjalistów. 18 maja obchodzimy Dzień Mostowca.

(czytaj więcej)
0

Dokumentacja medyczna na żądanie pacjenta. Zapadł wyrok

Udostępnianie dokumentacji medycznej – placówka medyczna ma obowiązek #wysyłki pacjentowi, na jego żądanie, dokumentacji medycznej pocztą. Sąd potwierdza stanowisko Rzecznika Praw Pacjenta.

(czytaj więcej)